Delegatie Zuidplas gaat grünkohlessen in partnerstad Bückeburg

In het weekend van 25 januari gaat er wederom een delegatie van Zuidplas “grünkohlessen” in kader van de vriendschap met partnerstad Bückenburg in Duitsland. Namens het college van B&W zal wethouder Daan de Haas de officiële vertegenwoordiger zijn voor de gemeente Zuidplas. Ook gaan er diverse gemeenteraadsleden mee zoals Serena Rodenburg (SP) en Chantal van der Bon (D66) die voor het eerst mee gaan.

Het grünkohlessen wordt door het Bürgerbataillons Bückeburg georganiseerd als een opening van het nieuwe jaar. Onder echte Duitse muziek wordt er boerenkool geserveerd met worst of casselerrib, peterselie of gebakken aardappelen en een biertje waarbij vriendschap en gezelligheid hand in hand gaan. Bückeburg heeft ook contact met het comité internationale betrekkingen Zuidplas onder leiding van Aad Stuivenberg.

Dit jaar bestaat de vriendenband 45 jaar, een vriendenband die eerst door Nieuwerkerk aan den IJssel en later door Zuidplas is aangegaan met deze Duitse plaats in Nedersaksen. Dit maal mag Zuidplas dit lustrum vieren met een jumelage en daarbij komen diverse verenigingen met elkaar in contact zoals scouting, zwemmen en de jeugdbrandweer. De bestuurders van Bückeburg zijn dan ook eregast tijdens deze jumelage.

Voor Serena Rodenburg wordt het de eerste keer, het SP raadslid weet niet wat ze kan verwachten. “Het lijkt me een mooie en leuke ervaring. Ik hoop ondanks mijn gebrekkig Duits op leuke gesprekken”. Chantal Bon van de Griek (D’66) weet niet wat ze kan verwachten : “Ik heb er wel veel over gehoord, ook dat je het kasteel moet bezoeken. Ik wil ook mensen leren kennen daar, de stedenband heeft op een laag pitje gestaan en wil dat dit uitgediept worden. Het is belangrijk om contact te hebben. De band bestaat 45 jaar en zonde als daar niet meer uitgehaald kan worden.


Vlak voor het jaarlijkse feest is bekend geworden dat het betrokken raadslid uit Bückeburg voor Jumelage, Wolfhard Müller (66) is overleden. Dit heeft het comité internationale betrekkingen geraakt, voorzitter Aad Stuivenberg legt uit : “In Wolfhard Müller hebben wij een markant persoon verloren die een van de pijlers was in het instant houden van de jumelage tussen niet alleen Bückeburg en Zuidplas, maar ook tussen Sablé sur Sarthe en Bückeburg. Hij wilde ook graag dat de banden tussen verenigingen in beide gemeentes uitgebreid kon worden en was daar volop mee bezig. Als Comité en als Vrienden van Bückeburg hebben wij hele goede herinneringen aan Wolfhard. Hij had zijn hart op zijn tong, wat ons zeer aansprak. Je wist wat je aan hem had en hij ging de confrontatie niet uit de weg. Dit was zeker het geval als het ging om de jumelage, maar in Bückeburg helemaal als het gaat om natuurgebieden. Hiernaast was hij betrokken bij de eerste ontmoeting in 1992 tussen leden van de PvdA Nieuwerkerk en de SPD in Bückeburg, waarvoor hij in dat jaar in Buckeburg raadslid was geworden en deze contacten waren er nog steeds. Tijdens de viering van het 40-jarige jumelage tussen Zuidplas en Bückeburg organiseerde Wolfhard Müller een fietstocht voor de Zuidplassers door de Bückeburger Niederung wat een uniek toevluchtsoord is voor flora en fauna. Dit is voor een groot deel tot stand gekomen door zijn tomeloze inzet.”

In de tuin van Wolfhard Müller voorafgaand fietstocht in 2014