Strooien van wegen is geen koud kunstje (met video)

Op dinsdag 29 januari werd er sneeuw in de nacht en ochtend verwacht. Daarom ging Gouwe IJssel Nieuws mee met de buitendienst van de gemeente Zuidplas om mee te maken hoe het gaat met de gladheidsbestrijding. De briefing was kort, nu strooien in dubbele dosis, afwachten wat er gebeurt, anders weer op pad. We gaan op pad met Johan, die de “kleine wegen en fietspaden” doet in Zevenhuizen en Moerkapelle.

Eerst wordt de wagen geïnspecteerd en daarna afgevuld met pekelwater en zout. Deze ingrediënten komen onderweg bij elkaar om zo ingereden te worden. De boordcomputer regelt het mengen en geeft, door GPS aansturing, bij bruggen en tunnels het signaal aan de strooiautomaat extra veel zout te strooien. Voorwaarde blijft dat het wel ingereden wordt en dat het niet te koud wordt. Het zout verlaagd de temperatuur waardoor het vocht minder snel opvriest maar bij temperaturen onder -7 graden Celsius is het klaar, dan bevriest het vocht alsnog tot ijs en is strooien zinloos.

Wat voor de mannen soms wel eens vervelend is, is dat er zoveel klachten op social media komt over strooien, vaak op plekken waar men al is geweest of juist over niet doorgaande straten.  “Busroutes, doorgaande wegen, bij bejaardencentra en de verplichte cirkel van 200 bij scholen worden gegaan. Ook andere plekken zoals de huisartsenpraktijk in Moerkapelle nemen we mee in de route. Belangrijkste is dat het zout ook wordt ingereden, anders heeft strooien geen zin” legt Johan uit.

Onderweg is het stil, zeker als we over de Rottedijk in het donker rijden maar toch, wandelaars gespot dus voorzichtig aan. Voor Johan is het de tweede keer in 24 uur op de strooiwagen en tussendoor heeft hij een volle werkdag achter de rug van de borden voor de verkiezingen moesten ook geplaatst worden. “We zijn in twee shifts ingedeeld die elkaar om de week aflossen. Volgende week hoef ik niet te strooien“, aldus Johan. die straks vroeg in bed gaat want met de mogelijke sneeuw kan hij weer opgeroepen worden.

In Zevenhuizen springt Johan uit de wagen en vult een emmer met zout. Handmatig strooit hij het kerkepad vanaf de Dorpsstraat over de brug tot aan het Begoniaplein. Extra aandacht noemt Johan het : “Hier kan je niet met de strooiwagen bij maar we nemen deze altijd handmatig mee omdat het een looproute is van oudere mensen uit de Zevenster naar de supermarkt. Er zijn meer plekken in Zuidplas waar we moeten stoppen en even handmatig gaan strooien” . Die extra service geeft Johan ook bij de brandweerkazerne aan de Opril, hier rijdt hij paar keer heen en weer op het voorterrein.

De grote wegen worden door respectievelijk een vrachtwagen en een tractor gedaan. Johan rijdt de kleine straten en fietspaden. Vooral op de Bredeweg is het fietspad erg slecht en worden we door de wagen geslingerd. “Soms wordt er zomaar een hek even neergezet en kan ik er niet langs. Dat meld ik bij de ploegleider en dan kunnen we een stuk niet rijden, zoals hier in Moerkapelle. Geparkeerde auto’s kom ik ook wel eens tegen en na toeteren halen ze hem meestal weg. Anders bellen we de politie omdat we dan niet verder kunnen. Iets wat we ook doen als we rare dingen zien onderweg zoals mijn collega afgelopen week met een stomdronken automobilist. Maar over het algemeen is saai en stil onderweg” vertelt Johan over zijn werk.  Na 2 uur zit het erop is zijn route klaar en kan Johan naar huis, einde werkdag.

Voor de inwoners, die hun steentje willen bijdragen aan het bestrijden van gladheid op de stoep, stelt de gemeente Zuidplas opnieuw gratis strooizout ter beschikking. U kunt het gratis strooizout op zaterdag 2 februari ophalen op de volgende locaties:

Nieuwerkerk aan den IJssel 09.00 – 12.00 uur
Gemeentewerf Eerste Tochtweg

Zevenhuizen 09.00 – 12.00 uur
Afvalbrengstation Zuidplasweg

Neem zelf een emmer of zak mee, de hoeveelheid is ongeveer 10 kilo per afvalpas/bezoeker. Bewaar het zout op een droge plaats, anders gaat het klonteren.

Voor vragen of opmerkingen over gladheidsbestrijding kunt u contact opnemen met het KCC van de gemeente Zuidplas, bereikbaar via (0180) 330 300. Online kunt u zelf uw meldingen direct doorgeven via ‘Melding woon en leefomgeving‘.

Kaartjes van de strooiroutes in de gemeente Zuidplas