8.5 C
New York
zaterdag 6 maart 2021

Restwarmte leiding uit de haven wel langs maar niet voor Zuidplas en Waddinxveen

Nadat eerder al Provinciale Staten had ingestemd met een restwarmteleiding over Oost heeft op donderdag 7 februari de gemeenteraad van Rotterdam ook een akkoord gegeven. Dit akkoord is overigens bijzonder omdat de rekenkamer juist een negatief advies had gegeven. De commissie is van mening dat de risico’s niet juist en volledig zijn weergegeven en er ontbreekt een onafhankelijke financiële en juridische beoordeling van de businesscase. Ook trekt de rekenkamer het contract met Nuon in twijfels qua risico’s en twijfelt men aan de CO2 reductie getallen.

Deze Leiding over Oost, zoals het ook wordt genoemd, komt wel door Zuidplas langs de Rotte en Moerkapelle maar de gewenste aansluiting voor de glastuinbedrijven in Zuidplas en Waddinxveen krijgen er geen aansluiting op. “Een aftakking naar Lansingerland, Zuidplas en Waddinxveen maakt momenteel geen deel uit van de business case die wordt uitgewerkt voor de Leiding over Oost. Dat betreft hoofdinfrastructuur. Een aftakking heeft het karakter van een zogeheten distributienet. Over deze distributienetten gaan warmteleveranciers en gemeenten.” laat woordvoerder de Vink aan Gouwe IJssel Nieuws weten.

Wethouder Verbeek had een brief geschreven aan gedeputeerde Weber om Oostland, waar Zuidplas onder valt qua tuinbouwsector, aangesloten te krijgen op dit restwarmtenetwerk. Christenunie/SGP raadslid Molenaar vond het in een opinie zelfs een must dat Zuidplas gekoppeld gaat worden. Volgens de provincie is het aansluiten op het netwerk niet definitief voorbij : “Wat Zuid-Holland betreft bestrijkt het warmtenet in de nabije toekomst grote delen van de provincie. Er is voldoende restwarmte in de Rotterdamse haven. De aanleg van het warmtenet moet gefaseerd verlopen omdat er grote investeringen met het warmtenet zijn gemoeid. Wij koesteren de hoop dat het Rijk en de gemeenten die het systeem kunnen benutten, het besluit nemen om mee te investeren ” aldus de Vink.

Advertentie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg