Zuidplas sportweekeinde : ZVH wint weer – veel medailles bij Jungshin Kwan

Voetbal
In de vierde klasse b op zaterdag wist vv Moerkapelle in Noorden tegen vv Sportief te winnen met 2-3. Moerkapelle kwam op een 0-2 voorsprong door Den Ouden en Koolhaas maar Sportief kwam terug op 2-2 maar van den Hoven maakte de winnende voor Moerkapelle. In diezelfde klasse speelde vv Moordrecht tegen hekkensluiter SPV’81. Stefan Bos was net vader geworden en maakte beide treffers voor Moordrecht dat met 2-1 won.
In de vierde klasse F speelde vv Nieuwerkerk een makkelijke pot tegen Ommoord en won met 0-4 door onder meer twee treffers van van de Dries. De andere kanshebber op de titel, Bergambacht, won bij de buren van Ammerstol met 3-0.
In de eerste klasse B op zondag snakt Groeneweg naar het einde van het seizoen. Tegen Spartaan’20 werd er met 1-5 verloren en handhaving in de eerste klasse lijkt onmogelijk met de smalle selectie.

Volleybal heren
De heren van CAS CRM-ZVH speelden zaterdag in eigen huis tegen het tweede team van SV Dynamo Apeldoorn. Ook voorafgaand aan deze wedstrijd werd een minuut stilte in acht genomen voor het overlijden van de 18-jarige Lotte Sol, tot vorig jaar lid van ZVH Volleybal. Hierna kon de wedstrijd beginnen, in de eerste ontmoeting in Apeldoorn werd een benauwde 3-2 overwinning behaald, dus was het afwachten hoe het in deze wedstrijd zou gaan. CRM wist nu de leiding nemen en via de setstanden 25-22, 25-12, 20-25 en 25-21 met 3-1 winnen.
Ook in de topdivisie wist VCN in het Groningse Bedum knap met 2-3 te winnen in een zinderende wedstrijd. De eerste set ging met 24-26 naar VCN, daarna volgde 2 sets waarin DIO sterk was en VCN het totaal kwijt was met 25-15 en 25-20. In de vierde set kreeg VCN echter weer grip op de wedstrijd door onder meer de sterk ingevallen Boerefijn en won de set met 25-21. De beslissing moest vallen in de vijfde set waarbij VCN wel steeds voor kwam maar DIO niet opgaf. Daardoor werd de set een lange thriller die uiteindelijk VCN met 14-16 wist te winnen. VCN heeft echt een bizar programma en komt pas over een maand in actie, in Zevenhuizen tegen de derby der lage polders : ZVH.

Volleybal dames
Na de onverwachte en mooie overwinning op VV Utrecht vorige week was het deze week zaak voor Laudame Financials VCN dames 1 om weer met beide benen op de grond te komen staan. De eerste set werd goed gestart met een marge van 7 punten maar uiteindelijk werd het 22-25 voor VCN. De tweede set leek tegenstander Orion meer met de rommelige leiding bezig dan met de set en kon VCN deze met 18-25. De derde set had VCN problemen in passing en eigen fouten in service en aanval gaf Orion weer hoop met 25-18 setwinst. VCN was weer bij de les en was niet in paniek geraak waardoor uiteindelijk ook de vierde set naar VCN ging met 15-25. Hierdoor zijn de dames inmiddels naar de vierde plek gestegen in de Topdivisie!
De Jumbo ZVH dames speelden zaterdag in eigen huis tegen GSC Haaglanden. Voorafgaand aan de wedstrijd werd er stil gestaan bij het plotselinge overlijden van de 18-jarige, Lotte Sol die tien jaar bij ZVH Volleybal had gespeeld. Na de voorbereiding van de wedstrijd nam voorzitster Joke Scheffers-Veerman het woord en werd een minuut stilte in acht genomen. Hierna werd de wedstrijd begonnen en werd er fanatiek gespeeld. Jumbo ZVH wist de eerste drie sets met 25-19, 25-19 en 25-23 winnend af te sluiten. Haaglanden getergd door de beslissingen van de scheidsrechter wist de bonus set met 21-25 te winnen. (Foto’s André Dirks)

Taekwon-do
De leden van Taekwon-Do club Jungshin Kwan uit Nieuwerkerk aan den IJssel streden afgelopen zaterdag in Pijnacker tegen Taekwon-Do clubs uit heel Nederland en wisten maar liefst twaalf medailles mee terug te nemen naar Nieuwerkerk aan den IJssel.
Bij het onderdeel stijlpatronen wisten Lars van Geffen en Robert van Ginhoven een zilveren medaille te veroveren en mochten Esmay ten Brinke, Matthew van Ginhoven en Dalisha van der Poel op de hoogste trede van het erepodium klimmen, zij sleepten het goud in de wacht.
Hierna lieten de leden van Jungshin Kwan zich ook gelden op het onderdeel sparren en behaalden Amy ten Brinke, Dimitri Pronk, Milan Plooij en Chad Terlouw een derde plaats. Judith Visser won een zilveren medaille en Esmay ten Brinke haalde het maximale uit haar eerste toernooi door op dit onderdeel haar tweede gouden medaille te veroveren.
Daarnaast werd er op dit toernooi ook een nieuw onderdeel geïntroduceerd. Van alle aanwezige senioren wist Robert van Ginhoven dit onderdeel het best te volbrengen en hij werd hiermee dan ook de winnaar van deze zogenaamde Saju Challenge.

Kopfoto boven: Esmay ten Brinke na het winnen van de finale bij het onderdeel sparren.

Turnen
De recreatiegroepen van NGV turnden op afgelopen zaterdag 9 februari onder grote belangstelling van familie en vrienden hun jaarlijkse Onderlinge Wedstrijden in de gymzaal aan de van Beethovenlaan. Door de jongens werden oefeningen gedraaid op de toestellen rekstok, lange mat, brug met gelijke liggers en sprong. De meisjes en dames turnden op balk, brug met ongelijke liggers, sprong en lange mat. De oefeningen van de gymnasten werden samengesteld uit de recreatie oefenstof volgens het Nationaal Turnsysteem. Vaak gaat de aandacht uit naar de prestaties van selectie van NGV, maar op deze speciale wedstrijddag krijgen de recreatieve gymnasten de kans om een medaille te winnen en aan familie en belangstellenden te laten zien wat er ze geleerd hebben. NGV telt in totaal circa 240 leden, waarvan het merendeel in de recreatieve groepen turnt en slechts circa 20 leden in de selectie. Voor de gymnasten is het een speciale en spannende dag omdat dit voor hen de enige jaarlijkse wedstrijd is. Er is weliswaar hard getraind, maar het is een uitdaging om alle oefeningen te onthouden en zo goed mogelijk uit te voeren terwijl je omringd wordt door publiek en beoordeeld wordt door juryleden. Vooral voor de jongste deelnemers is dit erg wennen en zorgt voor veel zenuwen. Een turnster die in de kleedkamer wacht op de prijsuitreiking verzucht: “Ik had zo’n buikpijn tijdens de wedstrijd, maar nu is het ineens over. Het ging eigenlijk best goed en de juryleden waren gelukkig aardig.”

Afgelopen zaterdag hebben de acrogym turnsters van NGV met gemengd succes meegedaan aan de tweede plaatsingswedstrijd te Leiden. Het trio Nanda Dhondt, Marit Petterson & Marloes de Vogel behaalde een derde plaats & tevens plaatsing voor de districtsfinale met een zeer nette oefening. Ook duo Ilse van Pijkeren & Louise Uijtbeyerse behaalden een plaatsing voor de districtsfinale met een keurige vierde plaats. Helaas minder succes voor de d-lijn trio’s. Zij lieten beide keurige oefeningen zien, maar door een strenge jurering helaas geen plek voor hen in de districtsfinale.

Zwemsport
Dit weekend werd er door Barracuda gezwommen in Andel in de Nationale zwemcompetitie, (in de Nationale Zwemcompetitie strijdt Barracuda als vereniging samen met 32 andere zwemverenigingen, in de B-klasse, tegen elkaar.) De wedstrijd begon met enkele estafettes 4x 50 meter vrijeslag; de jongens junioren behaalde een prima tweede plek, de dames junioren werden eerste. Aansluitend de senioren, Emiel verbeterde zijn 50 meter vlinderslag met 0,12 seconden. Denise verbeterde haar tijd op de 100 meter vrijeslag 0,07 seconden.
Op de 200 meter schoolslag bij de junioren verbeterde Anouchka haar tijd met 38 seconden en doorbrak daarmee de magische drie minuten grens. Bij de senioren zorgde Melissa voor het vuurwerk, met een verbetering van 1,5 seconden op de 200 meter schoolslag behaalde ze een club record. Afsluitend waren de estafettes 4x 100 meter vrijeslag ook hier behaalde de jongen de tweede plaatst en de dames, die met twee teams meededen, werden respectievelijk eerste en derde.

Korfbal
Met haar eerste “dertigklapper” van dit zaalseizoen heeft Nieuwerkerk 1 zich in speelronde 11 al verzekerd van nog een jaar Hoofdklasse! Daarmee is de doelstelling behaald en kan Nieuwerkerk zich de laatste weken van het zaalseizoen richten op een stunt! Zaterdag tegen SDO was het grote delen van de wedstrijd aanvallend prima wat Nieuwerkerk liet zien. De scores werden verdeeld over vele schijven en binnen tien minuten hadden alle Nieuwerkerk spelers al gescoord. In defensief opzicht kreeg Nieuwerkerk nooit controle over SDO. Na een ruststand van 17-13 kroop SDO weer in de buurt van Nieuwerkerk (18-17). Nieuwerkerk leek de wedstrijd op 22-17 te beslissen maar bij 26-25 was de spanning weer helemaal terug. In de slotfase beslisten invalster Lotte Dingjan en Mats Rodenburg beiden met twee treffers het duel. Nieuwerkerk speelt zich daarmee veilig en SDO degradeert door deze nederlaag naar de Overgangsklasse. Zie hieronder de wedstrijd terug via CKV Nieuwerkerk

Tennis
Tijdens de Nationale Kampioenschappen Senioren (NKS) indoor 2019 in Hilversum veroverde Yoran Verschoor, speler/coach van TC Nieuwerkerk Heren 1, de titel in de categorie 35+! In een zinderende finale klopte Verschoor, als nieuwkomer, de wereldkampioen (dubbelspel 2018, enkel- en dubbelspel 2017) Jasper Smit met 7-6 7-5.