8.5 C
New York
vrijdag 19 april 2024

Dijkinspecties per helikopter op zondag onvermijdelijk door weersomstandigheden

Op zondag 17 februari waren er op de sociale media veel vragen over een laagvliegende helikopter boven Moerkapelle, Zevenhuizen, het Rottemerengebied en Nieuwerkerk aan den IJssel. Uiteindelijk bleek dit te gaan om een helikopter van Fugro die onderzoek deed onderzoek naar de veiligheid van de waterkeringen voor het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Op de facebookpagina “je bent Nieuwerkerker aan den IJssel..” stoorde een inwoner zich aan het feit dat dit op zondag moest gebeuren, in zijn ogen een rustdag vanuti religieus oogpunt. Ook reageerden enkele mensen die het juist jammer vonden dat de helikopter op zo’n mooie dag met lawaai de rust in de Eendragtspolder en in het dorp verstoorden.

Paul van den Eijnden
Hoogheemraad van der Eijden

Navraag bij de verantwoordelijke Hoogheemraad Paul van de Eijnden leverde een duidelijk antwoord op  : ‘De werkzaamheden kunnen alleen goed gedaan worden als het vijf dagen achtereen goed weer is. Het werk stond al een poosje gepland maar de weersomstandigheden lieten het niet toe. Min of meer noodgedwongen is er gevlogen zodra de omstandigheden het toe lieten.”.

De metingen worden gebruikt om het beheerregister actueel te houden. De metingen vinden via een nieuwe methode met laserstralen plaats. Deze metingen worden eens per vijf jaar uitgevoerd. Door een vlieghoogte van minimaal 250 meter aan te houden kunnen dijken, maar ook bebouwingen en andere objecten, met grote nauwkeurigheid worden opgemeten. 

Advertentie