8.5 C
New York
donderdag 13 mei 2021

PvdA/GroenLinks zet zorgen over de vaccinatiegraad Zuidplas op de agenda met discussienota

De fractie van de PvdA/GroenLinks heeft een discussienota geschreven over de vaccinatiegraad in Zuidplas en heeft dat laten agenderen voor de gemeenteraadsvergadering van 5 maart 2019. Het is de tweede keer dat deze partij via een discussienota iets op de politieke agenda weten te krijgen. Eerder al startte de groene sociaaldemocraten een politieke discussie over de prijs van sociale koopwoningen.

Aanleiding van de discussienota zijn de antwoorden van het college van B&W op schriftelijke vragen die eerder al zijn gesteld door de partij. Hieruit is op te maken dat er een dalende vaccinatiegraad is in de gemeente Zuidplas. “In de gemeente Zuidplas is de vaccinatiegraad bij de verschillende vaccinaties dalend; vrijwel alle vaccinatieprogramma’s naderen de grens van de 90%! Onze fractie maakt zich hier zorgen over omdat de daling een meerjaarse trend betreft en wij al onder de 95% zijn geraakt waardoor de risico’s voor wel gevaccineerde kinderen weer groter wordt” aldus Martin Damen in de discussienota.

Sinds 1 januari zijn gemeenten verantwoordelijk voor het Rijks Vaccinatie Programma De overdracht van een deel van de vaccinatietaken naar de gemeenten is gedaan om tot een betere borging te komen in relatie tot de jeugdgezondheidszorg. De gemeenten hebben de taak om een hoge vaccinatiegraad te behouden.

Voorbeeld uit de beantwoording waar Zuidplas daalt met vaccinatiegraad

Staatssecretaris Blokhuis heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd waarin een zestal actielijnen zijn uitgezet om de vaccinatiegraad te verhogen. De fractie van de PvdA/GroenLinks steunen deze actielijnen maar vinden ze niet ver genoeg gaan. Martin Damen :” Onze (toegevoegde) mogelijkheden om de vaccinatiegraad in onze gemeente te laten stijgen:

  • Het per dorp organiseren van een informatiebijeenkomst met lokale- en ervarings deskundigen waaronder ouders met een religieuze- en antroposofische visie die informatie geven over het vaccinatieprogramma en waarom dit belangrijk is;
  • De basisscholen, kerkgenootschappen, kinderopvang, BSO en consultatiebureau inschakelen om bekendheid te geven aan deze lokale informatiebijeenkomsten;
  • Het maken van een “Zuidplas” informatiefolder met een voorwoord door de burgermeester en informatie van ouders die vertellen waarom vaccineren belangrijk is;
  • Op de gemeentepagina in de plaatselijke pers kenbaar maken van de mogelijkheden om alsnog te vaccineren en dat dit kosteloos is. 

De fractie wil dat de wethouder ook jaarlijks de gemeenteraad blijft informeren over de vaccinatiegraad. De gemeenteraad mag hierover nu de discussie gaan voeren over dit onderwerp. Duidelijk is dat de fractie van PvdA/GroenLinks geen verplichte vaccinatie wil maar er alles aan wil doen zoveel mogelijk mensen het vrijwillig wil laten doen.

De vragen en de discussienota staan los van het trieste overlijden van Lotte (18) uit Zevenhuizen. Dit meisje overleed kortgeleden aan de gevolgen van de Meningokokken bacterie waar vaccinatie voor mogelijk is. De partij heeft voor dit voorval al de vragen gesteld.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg