Station Nieuwerkerk aan den IJssel krijgt toilet én een van de laagste waarderingen van treinreizigers in Nederland

De Nederlandse Spoorwegen heeft op 27 februari met trots haar jaarcijfers bekend gemaakt. Over het algemeen werd het aantal reizigers dat de stations met een 7 of hoger waardeert, 11% hoger tot 76%, Ruim driekwart van de reizigers hebben een positieve beleving als ze op een station zijn. Over station Nieuwerkerk aan den IJssel is deze beleving een stuk slechter.

In 2014 gaven 41% van de reizigers het station een score van 7 of hoger, vier jaar later was dat maar 42% en slechts 8 stations in Nederland scoren slechter. In 2017 heeft de SP hier al aandacht voor gevraagd en noemde het al het ‘armoedigste station van Nederland. Na deze actie zijn er wel wat wensen ingevuld zoals meer informatieborden aan beiden kanten en zijn de perrons opnieuw vastgelegd waardoor het klapperen bij langskomende intercity treinen minder is geworden. Echter maakt het station nog steeds desolate indruk met verkleurd of geen houtwerk aan de zijkanten en scheuren in het beton.

Binnen 3 jaar wil NS samen met ProRail op 92 stations een nieuw gemoderniseerd toilet realiseren (waaronder in Nieuwerkerk)

Persbericht Nederlandse Spoorwegen

De wens om ook aan de Zuidplaskant een kaart automaat te plaatsten werd door NS Reizigers afgewezen, ze vonden het onnodig. De roep van een toilet op het station wordt wel door de NS ingevuld. In 2020-2021 zal er een toilet op het station komen waardoor de liften mogelijk minder als toilet gebruikt zullen gaan worden. De NS en ProRail laten niet weten of de buitenkant nu wel een keer opgeknapt gaat worden.

Opvallend is dat ook Rotterdam Noord dezelfde negatieve score heeft, het station lijkt qua vorm erg op het station in Nieuwerkerk aan den IJssel. Het station Capelle Schollevaar komt tot 55% maar die heeft ook een winkel en meer overkappingen. Van de stoptreinstations tussen Rotterdam en Gouda heeft Nieuwerkerk verreweg de meeste reizigers per dag. Gemiddeld namen in 2017 volgens de NS 3.471 reizigers de trein in Nieuwerkerk. Intercity station Rotterdam Alexander scoort 51% maar wordt nu opgeknapt.