8.5 C
New York
donderdag 25 april 2024

Begrip én onbegrip over optreden gemeentelijke handhaving op Koningsdag in Nieuwerkerk

Op de sociale media en in een advertentie in de huis aan huiskrant Hart van Holland is veel onbegrip over het optreden van de handhavers op Koningsdag in Nieuwerkerk aan den IJssel. Hier werd opgetreden toen de delicatessenwinkel Bij Bourgondisch zoals elk jaar, alcohol verkocht. Ook stond er bij een andere ondernemer muziek aan waarvoor geen vergunning was verleend. Door het faillissement van Lokaal 58 was er een verkooppunt van alcohol minder in de Dorpsstraat. Anderen reageerden juist weer begripvol over het optreden.

Op de vraag aan de gemeente Zuidplas wat er nu echt is gebeurd, kreeg de redactie van Gouwe IJssel Nieuws het volgende antwoord : ” Er is bij het uitoefenen van regulier toezicht door onze handhavers geconstateerd dat er door een ondernemer alcohol verstrekt werd zonder dat deze in bezit was van de vereiste ontheffing en voldaan werd aan voorwaarden. Er was dus sprake van een overtreding van de Drank- en Horecawet. 
Deze ondernemer is dringend verzocht de alcoholverstrekking te stoppen en de overtreding te beëindigen. De ondernemer heeft hieraan gehoor gegeven en is verwezen naar de vergunningverlening van de gemeente om in gesprek te gaan over de mogelijkheden m.b.t. alcoholverstrekking op dergelijke feestdagen en de condities waaronder dit mag en kan plaatsvinden”.

De gemeente laat ook weten dat er een waarschuwing en geen bekeuring is uitgedeeld. De gemeente benadrukt dat het niet het eerste jaar is dat er wordt opgetreden tijdens Koningsdag. Er is ook in de andere dorpen een controle geweest.

Er was dus sprake van een overtreding van de Drank- en Horecawet. 

Gemeente Zuidplas

De commentaren op de Facebookpagina “je bent een Nieuwerkerker als” variëren van nogal boos tot aan begrip voor de actie van handhaving. Veel reageerders begrijpen dat niet dat er ineens wordt ingegrepen en dat regels wel regels zijn maar “moest het zo?”. Het gaat al 10 jaar zo dus waarom wordt er nu opgetreden? Anderen gaan juist wel in dat regels regels zijn en dat daarom er gewoon gehandhaafd moet worden en dat men geluk heeft gehad dat het andere jaren wel mocht zonder vergunning.

Makelaar Ewout Krens plaatste een kritische advertentie in Hart van Holland en sprak hierin van een bewuste actie van de gemeente : “een leuke Koningsdag werd doelbewust beëindigd”. Gouwe IJssel Nieuws heeft getracht de heer Krens te benaderen voor commentaar maar was onbereikbaar volgens zijn kantoor. Mogelijk volgt een reactie nog later in dit artikel

Advertentie in Hart van Holland / Bron : Hart van Holland

De eigenaresse van “Bij Bourgondisch” wil niet verder op het gebeuren reageren en kijkt, na een goed gesprek met de gemeente, vooral vooruit naar volgend jaar.

Advertentie