8.5 C
New York
vrijdag 29 maart 2024

FVD, VVD en CDA zoeken coalitiepartner in Provinciale Staten Zuid Holland

De fracties van Forum voor Democratie, VVD en CDA in de Provinciale Staten van Zuid Holland hebben een gezamenlijk hoofdlijnen akkoord gemaakt waarmee ze met de andere fracties verder willen praten. Dat hebben de partijen bekend gemaakt in een brief aan informateur Hans Wiegel.

De afgelopen weken hebben de partijen gesproken over de hoofdlijnen en zijn daar met elkaar uit gekomen. Speerpunten zijn een beter OV, niet alleen in steden bijbouwen maar ook in het groen en geen windmolens meer op het land in de provincie maar op zee. Het bouwen in het groen zou bijvoorbeeld kunnen leiden tot meer woningbouw in de Zuidplaspolder.

Deze drie partijen hebben nu geen meerderheid, FvD heeft er 11, VVD heeft er 10 en het CDA heeft er 4 en hebben minimaal 3 extra zetels nodig voor een meerderheid in de Provinciale Staten. Meest waarschijnlijk is een aansluiting van PVV of een combinatie van Christenunie met SGP. Provinciale Staten bestaat nu uit 55 zetels en afgelopen periode bestond het bestuur uit de VVD, D’66, CDA en SP.

Informateur Wiegel gaat nu met alle 11 fracties weer in gesprek om te kijken wie aan wil en kan sluiten. Dit proces zal enkele weken in beslag gaan nemen. Tot dat er een akkoord is gaan de huidige gedeputeerden door met demissionair besturen. Zij mogen geen nieuwe plannen bedenken maar alleen reeds genomen besluiten uitvoeren.

Meer informatie bij de Provincie Zuid Holland

Advertentie