8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Gemeente Zuidplas zeer ontevreden over dienstverlening “vlagbedrijf”

De gemeente Zuidplas is zeer ontevreden over de dienstverlening die de externe partij heeft geleverd rondom het vlagmoment op 4 mei. Dat blijkt uit vragen die Gouwe IJssel Nieuws gesteld heeft aan de gemeente. De gemeente betreurt in haar reactie de gang van zaken rondom het vlagmoment op 4 mei.

Rondom de dodenherdenking op 4 mei is het de bedoeling dat vanaf 18:00 uur de Nederlandse vlag halfstok gehesen wordt. In Nieuwerkerk hing op 4 mei de Nederlandse driekleur bij de waterdrager al in de loop van de middag. Daarnaast was de vlag ondersteboven opgehangen. Een passerende inwoner kon dit niet aanzien en heeft de blunder hersteld. Ook in Moordrecht ging het niet vlekkeloos; In Moordrecht hing om 19:00 uur geen vlag bij de herdenkingslocatie. Na contact tussen de Oranjevereniging en de gemeente is deze fout hersteld. Ook deze fout is opmerkelijk; de herdenkingslocaties in Zuidplas waren immers niet anders dan in voorgaande jaren.

In de gemeente Zuidplas wordt het hijsen van de vlag op verschillende vlaggenmasten verzorgt door een extern bedrijf. Deze externe partij is jaarlijks zo’n tien keer verantwoordelijk voor de vlagmomenten in Zuidplas. In 2018 waren de jaarlijkse kosten hiervoor circa 6.500,- euro. In dit bedrag zitten wel twee extra vlagmomenten: de hedenking van voormalig premier Wim Kok en de lokale Indië herdenking in Nieuwerkerk aan den IJssel.

De gemeente is naar aanleiding van de gebeurtenissen op 4 mei “zeer ontevreden” over de dienstverlening die de externe partij op 4 mei geleverd heeft. De gemeente laat desgevraagd weten dat er geen doorlopend contract is met deze externe partij. De gemeente organiseert binnenkort een evaluatiegesprek waarin alle (bekende) gevallen worden besproken. Hierna bepaalt de gemeente of er consequenties volgen naar aanleiding van de gebeurtenissen op 4 mei. De gemeente geeft aan dat zij heel goed begrijpt dat inwoners het als onacceptabel ervaren dat het vlagprotocol niet is nageleefd.

“Als klant gingen we ervan uit dat de naleving van het protocol goed was geborgd met de dienstverlening van de externe partij. Ook wij betreuren dan ook de gang van zaken.”

De gemeente geeft op de vraag of het niet een optie is om volgend jaar vrijwilligersorganisaties in te schakelen voor de vlagmomenten, aan dat zij eerst de evaluatie afwacht met de externe partij. Onafhankelijk daarvan bekijkt de gemeente wel welke opties er zijn naast het inhuren van een externe partij.

Advertentie