8.5 C
New York
woensdag 3 juni 2020

Extra geld jeugdhulp na noodkreet gemeenten

De gemeenten krijgen over een aantal jaar een bedrag van 900.000.000 euro om de tekorten op jeugdhulp bij deze gemeenten op te lossen. Dit is een reactie van het kabinet op de noodkreet van een open brief namens de VNG (en dus ook namens de gemeente Zuidplas) die op woensdag 8 mei werd gepubliceerd in het AD.

In deze brief stelt de VNG dat er Naast een toename van jongeren in de jeugdzorg, is meer zorg nodig voor mensen met psychische problemen. Dit leidt bij gemeenten, door gebrek aan financiële compensatie door het Rijk, tot forse tekorten. De gemeente hadden zelfs al de mogelijkheid voorgesteld om de zorgtaken terug te geven aan de rijksoverheid.

In 2015 zijn de jeugdhulp taken van de rijksoverheid en van de provincie overgeheveld naar de gemeenten. Al vanaf het begin was er sprake van een tekort op de rijksbijdrage ten opzichte van de kosten die gemaakt werden. Naast de kosten voor zorg moest er inkoop geregeld worden, moest er een sociaal team worden opgezet en voor de extra administratie werd extra personeel ingezet. Een nieuw verdeelmodel in 2016 bleek ook niet de oplossing te zijn en kwamen gemeenten wederom in de knoei.

De gemeente Zuidplas heeft hiervoor zelfs reserves voor opgebouwd om zo de tekorten te kunnen opvangen maar deze reserves raken ook leeg.
Zuidplas vindt het belangrijk al haar wettelijke taken, waaronder Jeugdhulp met een toereikend budget goed te kunnen blijven uitvoeren.’ aldus de woordvoerder van Zuidplas op de vraag van Gouwe IJssel Nieuws of Zuidplas deze VNG verklaring ook steunt. Ook Waddinxveen en Gouda hebben tekorten op de jeugdhulp. Het is niet duidelijk nog hoeveel de gemeenten individueel gaan krijgen en in welke mate de tekorten worden opgelost.


Volg het laatste nieuws

2,239FansLike
322VolgersVolg
480VolgersVolg