8.5 C
New York
woensdag 30 september 2020

Open gemaal Abraham Kroes in trek bij jong en oud

Op de open Molen- en Gemalendag van zaterdag 11 mei was ook het gemaal Abraham Kroes in Moordrecht open. Dit gemaal trok heel veel bezoekers en niet alleen omdat het normaal niet toegankelijk is voor publiek. Er was een druk programma opgesteld door het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard voor jong en oud.

In het gemaal werd er uitleg gegeven over hoe vaak het gemaal draait door een medewerker van het hoogheemraadschap. Deze medewerker boeide de mensen enorm en zeker toen hij uitleg ging geven over wat NAP was en zijn zoektocht in Amsterdam naar het NAP hingen de bezoekers aan de lippen van de man, zie onze video.

In het gemaal toonde de men trots de twee elektrische en twee dieselmotoren. Deze draaien enkele uren per dag om de Zuidplaspolder droog te houden. Verder voert het gemaal water af vanuit de Ringvaart van de Zuidplaspolder en de Prins Alexanderpolder. Het gemaal is uniek in Nederland, het is het enige gemaal dat zowel een polder als een boezemgemaal is. Ook de technische ruimten waren opengesteld voor het publiek.

IJs, limonade en popcorn waren aanwezig voor de kinderen die van allerlei knutselactiviteiten binnen konden doen. De Historische Vereniging Moordrecht was ook aanwezig met een kraam. De muskusrattenbestrijding gaf uitleg over haar werk in de polders waar dijkdoorbraken door rattennesten voorkomen moet worden. Veel bezoekers kwamen bij het gemaal via de Libris die voer vanaf molen Windlust over de Hollandsche IJssel en de Snelle sluis naar het gemaal.

Buiten was het echte werk, daar stonden twee grote noodpompen te draaien die men kan inzetten als de nood aan de man is. Op de dijk liepen vele gele hesjes die geen betoging hadden maar meewerkten aan een oefening met met dijkinspectie. De kinderen genoten zichtbaar van het klimmen, rennen en rollen op de Schielandse Hoge Zeedijk en kregen ondertussen uitleg over de dijk en hoe deze in de gaten gehouden werden. Maar of de les over de dijk ook aankwam bij de rollenbollende kinderen, blijft maar de vraag.


Volg het laatste nieuws

2,322FansLike
322VolgersVolg
535VolgersVolg