8.5 C
New York
woensdag 17 juli 2024

Staatssecretaris van Ark opent nieuw gemeentehuis Zuidplas

Op vrijdagmiddag 7 juni heeft staatssecretaris Tamara van Ark met burgemeester Stoop het nieuwe gemeentehuis van Zuidplas geopend in Nieuwerkerk aan den IJssel. Dit gebeurde in een bijeenkomst met genodigden, op zaterdagmiddag 8 juni heeft het gemeentehuis open huis.

Op maandag 3 juni zijn de ambtenaren en het college van B&W al aan de slag gegaan in het nieuwe gebouw. In de dagen ervoor is er hard gewerkt aan de verhuizing vanaf de Saffier. Het sociaal team gaat aan de overkant op Raadhuisplein 2 zitten, volgens de gemeente is het nieuwe werkconcept niet geschikt door de nieuwe privacy regels van de AVG wet. In het nieuwe gemeentehuis zijn er veel flexplekken en heeft alleen de burgemeester nog eigen kamer, al moet hij deze soms ook afstaan.

De opening heeft veel mensen getrokken waaronder oud burgemeesters Bonthuis en Kats, diverse oud wethouders, burgemeesters en wethouders van de regiogemeenten, raadsleden en een delegatie uit Bückeburg. Ook de jongerenraad en andere organisaties waren te gast.

Burgemeester Stoop was was erg blij dat hij nu eens een gemeentehuis mocht openen als waarnemer, in de vorige twee keren als waarnemer in een gemeente heeft hij het gemeentehuis juist moeten sluiten.

Verantwoordelijk wethouder de Haas had een uitgebreide speech op zijn verjaardag met een aantal mooie herinneringen aan de bouwperiode. De Haas moest de taak overnemen van zijn voorganger Vroegop. Hij is erg trots op het resultaat en op zijn projectteam. Tegenslagen zoals bijvoorbeeld de vleermuizen wist hij te pareren en vooral is hij blij met het enorme duurzame gemeentehuis. Zuidplas krijgt hiervoor zelfs een BREEAM Excellent certificaat. De Haas gaf uitleg over het staatsieportret van koning Willem-Alexander en koningin Maxima in de raadszaal. Dit is een foto van Erwin Olaf die geperforeerd in Pet-Felt is gemaakt, van 100% gerecyclede PET flessen.

Loco kinderburgemeester Feyona Lammers vond dat het normaal moet zijn dat een gebouw zo duurzaam was. Ze vond dat er nog wel meer sport en beweging kon komen en pleitte ook voor kantoorhuisdier.

Architect Postel van Kraaijvanger Architects voelde zich met de oplevering net als vroeger toen hij kind was. Hij was toen verbaasd dat als je sterrenkers zaait het ook snel opkwam. Hij was erg tevreden met het ambtelijke projectteam. Postel noemde het gebouw compact maar ruim en licht ogend, dat 3 bomen in zijn hart gesloten heeft.

Durk van Loon, commercieel directeur van bouwer Heembouw, was vooral blij dat zijn bedrijf het heeft kunnen waarmaken dat de droom van duurzaamheid vanuit de gemeente Zuidplas werkelijkheid is geworden. Voorbeeld hiervan was de sloop opdracht, dit moest duurzaam. Daarom is het beton uit het oude pand weer gesplitst in cement, grind en zand en wordt nu gebruikt als ondergrondse containers in Amsterdam.

Burgemeester Brombach van zusterstad Bückeburg was ook bij de opening. Dit weekend wordtde 45-jarige vriendschap gevierd en is hij in Zuidplas. Hij benijd de ambtenaren van Zuidplas dat ze mogen werken in een dergelijk mooi en nieuw pand in plaats van het ruim 100 jaren oude en mooie Rathaus in zijn stad. Als cadeau wilde de burgemeester eerst met zijn 12 koppige afvaardiging gaan zingen maar uiteindelijk koos hij voor plantjes voor op het groene dak van de fietsenstalling.

Staatssecretaris Tamara van Ark uit Zuidplas vond het bijzonder om binnen te komen en blij was zoveel vertrouwde gezichten nog te zien. Ze heeft veel voetstappen liggen in het oude gemeentehuis met veel mooie herinneringen. Tijdens de sloop was het plein desolaat, het leek of de hart van de gemeente weg was maar je moet eerst door de chaos heen om iets te bereiken. Het gemeentehuis is een kloppend hart van de democratie als de gemeenteraad bij elkaar komt. Dichterbij de politiek komt men niet schetste van Ark het belang van het hebben van een gemeentehuis.

Burgemeester Stoop en Staatssecretaris van Ark kregen, als openingshandeling, in de nieuwe Cappuccinobar een kopje koffie van mensen met een beperking die hier werken als dagbesteding. Deze werknemers worden professioneel begeleid door ASVZ.

Wie er zin in had kreeg een rondleiding door het gemeentehuis waar ondertussen nog ambtenaren aan het werk waren en werd er met alcoholvrije champagne geproost op het einde van het project. Op zaterdag 8 juni is er een open huis voor het publiek,

collage door Thom Demmenie van sloop en nieuwbouw gemeentehuis
Advertentie