8.5 C
New York
zaterdag 25 mei 2024

Sociaal Team Zuidplas past niet in nieuw gemeentehuis

Het Sociaal Team van de gemeente Zuidplas kan niet in het nieuwe gemeentehuis gehuisvest worden. Er is geen geschikte ruimte om het team veilig met persoonlijke gegevens te laten werken. De gemeenteraad van Zuidplas is deze week van het probleem op de hoogte gesteld.In een informatienota wordt gemeld dat de privacyregels in de AVG het onmogelijk maken om het team in het gemeentehuis te huisvesten. Het is de bedoeling dat alle ambtenaren op flexplekken gaan werken. Ambtenaren van verschillende afdelingen zullen hierdoor door elkaar werken. Dit is echter voor het Sociaal Team niet mogelijk en wenselijk omdat iedereen dan kan meelezen en luisteren als problemen van inwoners worden behandeld.

Het probleem kost de gemeente 10.000 euro aan een éénmalig verbouwing en jaarlijks 40.000 aan huurkosten voor het extra pand. De jaarlijkse kosten worden betaald uit een werkplek vergoeding die de gemeente ontvangt en zou hiermee volgens de informatienota zijn opgelost. In de praktijk is het echter een jaarlijkse tegenvaller omdat de gemeente sowieso deze vergoeding ontvangt.

Met de aankondiging van het huren van extra ruimte breekt het College van B&W met een politieke belofte die gedaan is tijdens de besluitvorming in de gemeenteraad. Er zou voor de huisvesting van de gemeentelijke organisatie geen extra kantoorruimte meer gehuurd worden. Inwoners werden verteld dat het nieuwe gemeentehuis een voordeel van 100.000 euro per jaar zou opleveren. Daar is nu dus nog slechts 60.000 euro van over.

Volgens het College van B&W hebben meer gemeenten in het land last van vergelijkbare problemen. Ondanks dat de inhoud van de privacywet al jaren voor de definitieve invoering vorig jaar bekend was zou tijdens het ontwerp van het gemeentehuis niet duidelijk zijn geweest wat de gevolgen waren. Dat het sowieso wel fijn is als er vertrouwelijk met gegevens van inwoners wordt omgegaan, wordt niet in het de informatienota vermeld.

Om het probleem op te lossen gaat het team nu verhuizen naar het Raadhuisplein 2. De gemeente heeft dit pand nu in gebruik als tijdelijk onderkomen van het klant contact centrum. De medewerkers van het Sociaal Team zullen voor vergaderruimten wel gebruik maken van het nieuwe gemeentehuis. Ook afspraken met inwoners vinden plaats in het nieuwe gemeentehuis. Het nieuwe gebouw wordt begin juni in gebruik genomen.

Advertentie