8.5 C
New York
donderdag 25 april 2024

Eikenprocessierupsen teisteren woonwagencentrum Nieuwerkerk

De bewoners van het woonwagencentrum aan de Hoofdweg Noord in Nieuwerkerk aan den IJssel weten het even niet meer, ze worden geteisterd door de eikenprocessierups en ondanks meldingen bij de gemeente is er tot nu toe niks gebeurd.

Het gaat niet om 1 of 2 nesten maar aan drie van de vier kanten van het woonwagencentrum zijn nesten zichtbaar in de bomen. Bappie Tetteroo zit midden in een verbouwing maar twee bouwvakkers zitten thuis. “die zien er niet uit, bizar! Ik heb de gemeente gebeld maar die zegt dat ik Rijkswaterstaat moet bellen. Vandaag heb ik weer gebeld want overal zitten nesten”.

Op de rode plekken zijn een of meer nesten gevonden op 2 juli

Bij de ingang van het kamp staat een eikenboom die vol zit met nesten. Op diverse hoogtes zijn de nesten te zien en dat baart bewoner Liesbeth veel zorgen “Ik zit echt helemaal onder met bulten met veel jeuk en mijn jongste zoon heeft er ook last van. Ik heb het doorgeven aan de gemeente maar er gebeurd maar niets”.

Laat de gemeente iets doen om deze ellende te stoppen

Bewoner Liesbeth

Aan de achterkant van het woonwagencentrum is duidelijk dat de rups ook daar massaal aanwezig is. Diverse bomen in het stuk groen, dat een buffer vormt tussen het centrum en de A20,zitten vol met nesten of sporen van de rupsen. Deze resten van nesten kunnen jarenlang voor veel irritatie zorgen. De bewoners hopen dat de gemeente snel aan de slag gaat om de nesten weg te halen.

Liesbeth is inmiddels op zoek gegaan naar allerlei manieren om de overlast voor haar en haar zoontje op te lossen. Ze zit onder de rode bultjes en is eigenlijk ten einde raad. “Laat de gemeente iets doen om deze ellende te stoppen“.

Het venijn van de eikenprocessierups zit in de brandharen van de rups. Een volgroeide rups heeft er ongeveer 700.000! Deze haartjes zijn met het blote oog niet te zien. Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. Meer informatie is te vinden op de website van de GGD Midden Holland.

In de onderstaande fotoserie is de overlast rond het centrum te zien. De kopfoto is van eikenprocessierupsen van vorig jaar aan het Vijverzicht in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Advertentie