8.5 C
New York
zaterdag 27 april 2024

Gemeente Zuidplas gaat overlast eikenprocessierups te lijf bij woonwagencentrum

De gemeente Zuidplas gaat de overlast van de eikenprocessierups te lijf rond het woonwagencentrum in Nieuwerkerk aan den IJssel. Dat laat de woordvoerster van de gemeente weten na vragen van Gouwe IJssel Nieuws. Gisteren bracht Gouwe IJssel Nieuws het nieuws dat het rond het woonwagencentrum de overlast van de insecten groot is.

Alle solitaire/laan eiken op grondgebied van de gemeente Zuidplas worden in het voorjaar preventief behandeld met een bacteriepreparaat op basis van sporen en kristallen. Deze behandeling zorgt ervoor dat er de afgelopen jaren in de zomer geen grootschalige brandhaarden zijn ontstaan in de gemeente Zuidplas” aldus de woordvoerder van de gemeente.

De gemeente heeft wel een verklaring waarom het deel van de gemeente last heeft van de eikenprocessierups. ” Eiken gepositioneerd in bosplantsoen worden niet preventief behandeld, omdat deze eiken moeilijker of niet te benaderen zijn door de spuiter. Afgelopen jaren heeft dit niet problemen geleid. Helaas door explosieve groei van de eikenprocessierups dit jaar, zitten juist in de eiken gepositioneerd in bosplantsoen nu de brandhaarden, waaronder dus ter hoogte van het woonwagencentrum“.

De gemeente Zuidplas heeft enkele bomen wel aangepakt aan de rand van het bosplantsoen maar dat heeft dus niet gewerkt. De zorgen dat het helemaal uitgeroeid gaat worden kan de gemeente Zuidplas niet geven : “Het volledig verwijderen van alle brandhaarden in het bosplantsoen ter hoogte van het woonwagencentrum is praktisch niet mogelijk. Desalniettemin gaan we aanstaande donderdag met een hoogwerker opnieuw aan de slag ter hoogte van het woonwagencentrum om brandhaarden te verwijderen.“.

Overlast plekken rond woonwagencentrum

Rond de af en oprit van de A12, grond van Rijkswaterstaat, zijn ook diverse brandhaarden gesignaleerd, net als bij een eik bij het hotel van der Valk. De gemeente roept dan ook op om nesten te melden waardoor er actie ondernemen kan worden. In de winter gaat de gemeente het bosplantsoen aanpakken waardoor men in het voorjaar beter bij de eiken kan komen.

Advertentie