Han Weber wordt nieuwe burgemeester van Zuidplas

Han Weber (52) wordt de nieuwe burgemeester van Zuidplas. Dat is de aanbeveling die de gemeenteraad op maandagavond 15 juli gedaan heeft. Tot begin mei was Weber nog gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. Als de minister de aanbeveling van de gemeenteraad volgt wordt Weber op 30 september geïnstalleerd als burgemeester.

“De raad ziet in de heer Weber een bestuurder met lef die de gemeente Zuidplas verder kan brengen” aldus raadslid Ferry van Wijnen. Van Wijnen was de voorzitter van de vertrouwenscommissie die de procedure tot een nieuwe burgemeester gevoerd heeft.

“Ik ben zeer vereerd en trots dat de gemeenteraad mij het vertrouwen heeft geschonken om zijn burgemeester en van al de inwoners van Zuidplas te mogen zijn. Ik zal mijn beste beentje voorzetten om de burgemeester te zijn waarop Zuidplas kan bouwen. Zuidplas is een mooie verzameling dorpen vlakbij grote steden. De verschillende karakters van de dorpen geven kleur aan de gemeente. Mijn vrouw en ik zien er dan ook naar uit om snel in Zuidplas te komen wonen.” Aldus Han Weber.

Weber was tot begin mei nog gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. Hier stapte hij, vlak voor zijn periode als gedeputeerde ten einde zou komen, op. Volgens Weber hadden ambtenaren belangrijke informatie over een warmteproject niet met hem gedeeld. Hierdoor kon hij naar eigen zeggen het provinciebestuur en de Provinciale Staten niet volledig informeren blijkt uit eerdere berichtgeving van Omroep West.

Weber is geboren en opgegroeid in IJmuiden en lid van D66. Als gedeputeerde van de provincie heeft hij de afgelopen jaren ervaring opgedaan met natuur/recreatie, bodemdaling, landbouwinnovatie, de glastuinbouw en de energietransitie. Volgens Weber komt deze ervaring en zijn opgebouwde netwerk mooi van pas in zijn nieuwe rol als burgemeester.

De functie van burgemeester kwam begin dit jaar vrij door het vertrek van Gert-Jan Kats. Kats was sinds september 2010 de eerste burgemeester van de gemeente Zuidplas. Inmiddels is Kats burgemeester van Veenendaal. Sinds januari is Servaas Stoop waarnemend burgemeester van de gemeente Zuidplas.

Formeel is de benoeming van de nieuwe burgemeester nog niet definitief. De aanbeveling van de gemeenteraad wordt verzonden aan de minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties en aan de commissaris van de Koning. De benoeming is definitief zodra het koninklijk besluit daarover is getekend door het staatshoofd. Naar verwachting wordt de nieuwe burgemeester van Zuidplas op 30 september geïnstalleerd.