8.5 C
New York
zondag 7 juni 2020

Nieuwjaars- en afscheidstoespraak scheidend burgemeester Gert-Jan Kats

Op vrijdag 4 januari organiseerde de gemeente Zuidplas in dorpshuis Swanla in Zevenhuizen een nieuwjaarsbijeenkomst voor alle inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in de gemeente Zuidplas. Veel inwoners maakten van de gelegenheid gebruik om elkaar het beste voor het nieuwe jaar te wensen. Zo ook burgemeester Gert-Jan Kats. Kats had in zijn nieuwjaarstoespraak tegelijk een afscheidstoespraak verwerkt: hij wordt op 10 januari 2019 geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Veenendaal.

Kats meldde bovendien in zijn toespraak, dat hij zeer vereerd was met het ereburgerschap, dat hem vanmiddag was toegekend. Na de toespraak was gelegenheid om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen en bij te praten over het afgelopen jaar en over de voornemens voor 2019.

De integrale tekst van de toespraak:

Nieuwjaarsbijeenkomst Zuidplas 2019

Goedenavond dames en heren, jongens en meisjes,

Van harte welkom bij de Nieuwjaarsbijeenkomst van Zuidplas! Na het succes van vorig jaar zijn we vandaag opnieuw te gast in Dorpshuis Swanla. Dit keer geen klassieke muziek van het Symfonieorkest Midden Holland, maar het swingende geluid van de Paradise Big Band. U zag en hoorde hen al spelen bij uw binnenkomst, dus ik wil graag een groot applaus voor deze muzikanten!

Graag maak ik van dit moment gebruik om u een heel gelukkig en gezond Nieuwjaar te wensen. Voor de laatste keer doe ik dat als uw burgemeester, want over zes dagen word ik al geïnstalleerd in de gemeente Veenendaal. Eerder vandaag hield ik tijdens de buitengewone raadsvergadering al mijn afscheidstoespraak, waarin ik heb teruggeblikt op mijn ambtstermijn in Zuidplas. In deze Nieuwjaarstoespraak kijk ik traditioneel vooruit, maar ik wil u ook nu bedanken voor alle fijne en spontane reacties die ik heb ontvangen. Zuidplas, u, de politici, de medewerkers van de gemeente en allen die op mijn pad kwamen in de afgelopen acht jaar, hebben een belangrijke plek gekregen in mijn hart. Heel erg bedankt daarvoor!

De Nieuwjaarsnacht in Zuidplas was in het overgrote deel van Zuidplas weer één groot festijn. In alle dorpen ging u feestend de straat op om met elkaar het nieuwe jaar in te luiden. Het positieve nieuws is dat het schadebedrag als gevolg van vernielingen deze jaarwisseling opnieuw is gedaald. Natuurlijk is elke euro er één te veel, maar die ontwikkeling stemt me hoopvol. Heel wat minder gelukkig ben ik met de groep jongeren die tijdens de Nieuwjaarsnacht in Moerkapelle zwaar vuurwerk heeft gegooid naar hulpverleners. Helaas zien we dit gedrag de laatste jaren in heel Nederland toenemen. Maar het hoort niet thuis in ons land… en zéker niet in Zuidplas.

Net als u ben ik erg nieuwsgierig naar wat dit jaar ons gaat brengen. Traditioneel kijk ik dan naar meerdere niveaus, van het wereldtoneel tot aan dichtbij huis. Wat het eerste betreft, vindt op 29 maart toch wel iets bijzonders plaats. Het Verenigd Koninkrijk verlaat dan de Europese Unie, waarmee de Brexit definitief een feit is. Sinds het Verdrag van Lissabon vertrekt daarmee voor het eerst een lidstaat uit de Europese Unie. Ook voor Nederland is het afwachten welke uitwerking de Brexit gaat hebben, zowel op politiek als economisch gebied. Zijn er wellicht landen die gaan volgen? Het is zeker niet ondenkbaar.

In 2019 mogen we in Nederland maar liefst drie maal naar de stembus. Eerst op 20 maart, voor zowel de Provinciale Statenverkiezingen als de Waterschapsverkiezingen. Dankzij een Grondwetswijziging in 2017 mogen op die dag voor het eerst ook mensen uit Bonaire, Sint Eustatius en Saba stemmen voor drie zogeheten Kiescolleges. Binnen drie maanden bepalen die Kiescolleges en de leden van de Provinciale Staten vervolgens de samenstelling van de Eerste Kamer. Op 23 mei kunnen we opnieuw naar de stembus, maar dan voor de Europese Parlementsverkiezingen. Nederland heeft daarin recht op 29 zetels van de in totaal 705 zetels.

Economisch gezien lijkt het hoogtepunt in Nederland voorbij, maar draaien we nog steeds goed. Het Centraal Planbureau voorspelt voor dit jaar nog altijd een groei van 2,2 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP). De arbeidsdeelname en werkloosheid zijn weer terug op de niveaus van véér de grote recessie. Ook is het aantal faillissementen nog nooit zo laag geweest als nu. Daar staat tegenover dat steeds meer bedrijven het moeilijker krijgen in de zoektocht naar nieuw personeel. De krapte op de arbeidsmarkt wordt steeds breder voelbaar.

Hoe dan ook, net als vorig jaar hoop ik dat de landelijke trends ook doorwerken naar het gemeentelijke niveau. Ik hoop van harte dat de goede economische cijfers voor u persoonlijk ook merkbaar zijn, of worden. Niet alleen qua welvaart, maar ook qua welzijn.

Als we via het wereldtoneel en ons land verder uitzoomen, komen we uit bij Zuidplas. Ook op dat niveau kijken we uit naar een aantal mooie ontwikkelingen in 2019. Zo verwachten we vóór de zomer meer duidelijkheid over de gebiedsontwikkeling in Zuidplas. Hoeveel woningen komen er straks daadwerkelijk bij in ons middengebied? Voor u als inwoner natuurlijk net zo interessant als voor ons. Waar worden die woningen precies gebouwd? Belangrijke informatie, zeker voor ondernemers in het gebied. En ten derde zult u begrijpen dat de uitkomst ook behoorlijke impact heeft op de gemeentelijke organisatie.

Het jaar 2019 is ook het jaar waarin het Verbeterplan Integrale Dienstverlening Sociaal Domein zijn intrede doet. Met dit plan wil het gemeentebestuur de dienstverlening binnen het sociale domein naar een hoger niveau tillen. Hiervoor gaan we de toegang tot zorg voor u eenvoudiger, sneller en beter inrichten. Het bijkomende voordeel hiervan is dat ook de kosten daarmee meer beheersbaar zullen worden.

Op 3 juni vindt de opening plaats van het nieuwe gemeentehuis van Zuidplas. Zelf ga ik het helaas niet meer meemaken, maar voor raadsleden, collegeleden en ambtenaren betekent dat een nieuw thuis. Een thuis van waaruit we u voortaan onder één dak van dienst zijn, of u nu inwoner, ondernemer bent, of een maatschappelijke organisatie vertegenwoordigd. Er is veel gezegd en geschreven over het gemeentehuis, maar het doet me deugd dat dit project zowel binnen de planning, het budget als de kwaliteit blijft die met de gemeenteraad is afgesproken.

Vanuit het nieuwe gemeentehuis — en daarvóór al — gaan we werken aan een doorontwikkeling van onze digitale dienstverlening. Zo willen we onze sociale media voortaan meer proactief inzetten voor de producten, diensten en profilering van de gemeente. Daarnaast gaat in 2019 een pilot van start, die mogelijk maakt dat u via de chat met ons kunt communiceren. Dit doen we náást alle bestaande kanalen, ik zeg dat er voor de zekerheid maar even bij.

Ook in het nieuwe jaar vinden ongetwijfeld weer de nodige mooie evenementen plaats in onze gemeente. Het gaat voor nu te ver om die allemaal te noemen, maar één ervan licht ik er even uit. Van 12 tot en met 14 juli 2019 vindt op de Willem Alexander Baan in Zevenhuizen namelijk de World Rowing Cup III plaats. Na de wereldkampioenschappen in 2016 komt dit jaar opnieuw de absolute wereldtop van het roeien naar Zuidplas. Voor onze gemeente een uitgelezen kans om Zuidplas positief op de kaart te zetten en ons imago te versterken.

Dames en heren, ik ga afronden. Het was een voorrecht om uw burgemeester te mogen zijn. Ik nodig u nu van harte uit om elkaar te ontmoeten, goede wensen uit te wisselen en een glas te heffen. Ik wens u een hele gezellige avond!


Volg het laatste nieuws

2,240FansLike
322VolgersVolg
481VolgersVolg