8.5 C
New York
zondag 7 juni 2020

Gert-Jan Kats ereburger van Zuidplas

Tijdens de buitengewone raadsvergadering van de gemeenteraad is op 4 januari Gert-Jan Kats benoemd tot ereburger van de gemeente Zuidplas. De raadsvergadering werd bijgewoond door diverse afvaardigingen en er waren diverse toespraken van vertegenwoordigers. Loco-burgemeester Jan Verbeek hing de versierselen op bij de burgemeester. Kats is de derde inwoner die deze eer krijgt, eerder was oud burgemeester Bonthuis en Maarten Molenaar al voorzien van deze eretitel. Kats was geroerd en dankbaar door dit eerbetoon.
(tekst gaat verder onder foto’s)

In de kleine sportzaal van dorpshuis Swanla in Zevenhuizen waren ruim 200 mensen aanwezig tijdens deze bijeenkomst waaronder ook oud wethouders Hazelebach, Bosman, van Woudenberg en Muller. Oud wethouder Vroegop kwam ook nog even langs na afloop. Diverse andere burgemeesters zoals Spies (Alphen ad Rijn), Schoenmaker (Gouda) en Oskam (Capelle aan den IJssel) waren ook aanwezig. Ook oud-burgemeester van Zuidplas Bonthuis en de aankomende waarnemer Stoop hebben de bijeenkomst bijgewoond.

Direct na de opening droeg Kats het voorzitterschap van de raad over aan nestor Slobbe. De eerste spreker was Liesbeth Spies die niet alleen burgemeester van Alphen aan den Rijn is maar ook met Kats samenwerkte in de veiligheidsregio en in het genootschap van burgemeesters. Ze roemde Gert-Jan over de menselijke manier waarop hij de CAO met de brandweer oppakte vanuit zijn portefeuille maar benoemde ook dat hij bij het onderwerp politie soms ongezouten en niet altijd politiek kon zijn. Vooral het sluiten van het politiebureau was hem een doorn in het oog. Verder haalde ze de herinneringen op over de eerste ballonvlucht met Kats over Zuidplas en de favoriete snack van Kats tijdens de lunch, de kroket.

Kinderburgemeester Marlou Opschoor bedankte Kats voor de fijne samenwerking. Ze heeft erg genoten dat ze tijdens het binnenhalen van de vier sinterklazen dat ze bij hem thuis was en daar met zijn dochter kon WII-en. Ook had ze nog steeds plezier dat de burgemeester bij de sinterklaas in Zevenhuizen op schoot moest. Ze vind het jammer maar net als Liesbeth Spies heeft ze familie in Veenendaal. Ze riep op dat Kats als eerste actie moet starten dat er ook in Veenendaal een kinderburgemeester moet komen. Voor Zuidplas riep Marlou op dat de eerste kinderburgemeester, Dilian Ritmeester en aanwezig, maar vooral moest solliciteren voor de baan als grote burgemeester, ze had immers al stage gelopen.

Vanuit de samenleving sprak Carolien Gadella – van Wersch, voorzitter van hockeyclub de IJssel, de burgemeester toe. Ze had een vergelijking gemaakt van de sporten tennis en hockey gemaakt en dat groter was niet altijd beter. Dat GVVV en DOVO veel hoger spelen dan vv Groeneweg met voetbal liet ze achterwege.  Het was haar niet gelukt om te achterhalen welke sporten de burgemeester deed maar ze gaat vooral de open en respectvolle manier van besturen missen. Namens de kerken in Zuidplas sprak dominee Methorst van de oude kerk in Nieuwerkerk de burgemeester toe. Toen Methorst in Nieuwerkerk kwam sprak Kats de woorden, dieper dan Nieuwerkerk aan den IJssel kan je niet zinken. Methorst stak hier een beetje de draak mee over de veengronden van Veenendaal. Maar hij haalde ook de herinneringen op van een zondagavond waarbij beiden met een glas wijn soms zaken konden overdenken. Hij kreeg twee boekhouders en ankers en dankte Kats voor zijn respectvolle manier van hoe hij met de geloofgemeenschappen in Zuidplas is omgegaan.

Nestor Slobbe haalde vooral de inburgering met de raadsleden aan. In een rondreis door de dorpen leerde Kats de diverse plaatsen kennen en dat dit boek maar overgedragen mag worden aan de waarnemend burgemeester Stoop. Daarnaast was de entree van Kats in 2010 gelijk zichtbaar in de raad, niet langer kwamen B&W en secretaris in volgorde de raadszaal binnen maar werd het wat losser. Maar met wat er in de afgelopen acht jaar ook gebeurde in de raad, Kats was een verbinder aldus Slobbe. Slobbe vond wel dat als Kats over zijn portefeuille veiligheid begon hij daar best uitgebreid in kon zijn. Er speelde veel zoals de aanrijdtijden en het verdwijnen van het bureau maar uiteindelijk ging de objectieve en subjectieve veiligheid vooruit. Kats was volgens Slobbe een mensenmens en het compliment van de buurtapp dat hij een burgervader was werd door Slobbe onderschreven. Kats kreeg van de gemeenteraad een cadeau waarbij de vier dorpen in koper geschetst zijn.

Loco burgemeester Verbeek omschreef Kats dat hij vooral de drie gemeenten waaruit Zuidplas is ontstaan en diens vier dorpen altijd de colour locale in waarde heeft gelaten. In het college was hij een verbinder maar ook een coach. Verbeek herinnerde een raadsvergadering waar het voor hem niet liep hoe hij dat had gewilt en dat Kats hem echt als coach hielp. Verbeek roemde ook de altijd aanwezige humor van de burgervader. Vooral zijn goede omgang met de jeugd, de kindergemeenteraad en de kinderburgemeesters vond Verbeek iets moois. Uiteindelijk mocht Verbeek bekend maken dat Kats de derde ereburger van Zuidplas werd.

In een afscheidswoord aan de gemeenteraad was te merken dat Kats geroerd was door het ereburgerschap en de aardige woorden naar hem in de media van de afgelopen weken. Het is wel een dubbel gevoel vertelde hij, aan de ene kant staat hij te popelen om aan de slag te gaan maar ook de weemoed na 8 jaar speelt door zijn hoofd. Hij riep de gemeenteraad op voorzichtig te zijn met de kindergemeenteraad en vond dat Marlou drie P’s had ‘Plezier, Pienter en Pit”.

De gemeenteraad heeft hij al drie keer zien wisselen qua samenstelling en vroeg de raadsleden om rolvast te blijven, soms zijn de vragen al ingediend voordat de wethouder met zijn ogen heeft kunnen knipperen.  Een heel warm dankwoord had Gert-Jan naar Peter, Josette en Daphne van de griffie. Ook al leek het dat hij met de griffier twee handen op een buik waren, soms hebben ze best wel wat discussie gehad maar kwamen altijd als één naar buiten.  Als zwarte bladzijde ziet hij nog steeds de sluiting van het politiebureau in Nieuwerkerk aan den IJssel. De 11 FTE is dan wel op papier ingevuld als uitbreiding maar het blijft wachten op de echte invulling. De laatste formele daad was het overdragen van de ambtsketen aan locoburgemeester Verbeek. Maar voordat Verbeek het tafelzilver kreeg vroeg Kats aandacht voor zijn wens om Moordrecht een straat of laan te vernoemen naar Ronald Bandell. Bandell was burgemeester in Moordrecht met Molukse zaken in zijn portefeuille in de roerige tijd en later was hij burgemeester in Dordrecht. Hij heeft Gert-Jan gecoacht en is daarna bevriend geraakt, in 2015 overleed Bandell.

 


Volg het laatste nieuws

2,240FansLike
322VolgersVolg
481VolgersVolg