8.5 C
New York
vrijdag 29 mei 2020

Oud briefje zorgt voor lang debat over bouw van 1 woning aan de Westringdijk in Moordrecht

Een briefje van het college van B&W uit de voormalige gemeente Moordrecht en eerdere brief van wethouder Oomen was de aanleiding voor een lange discussie in de gemeenteraad. Op de agenda stond het bestemmingsplan voor de bouw van één woning aan de Westringdijk.

Was het nu wel of geen harde belofte gemaakt in 2009 aan de omwonenden dat er niet gebouwd mocht worden om zo twee gezinnen aan de Vierde Tochtweg tegemoet te komen. Een van de twee gezinnen sprak ook in  en verweet het gebrek aan overleg met de gemeente. De advocaat heeft inmiddels een aansprakelijkheidsstelling ingediend. Voor de pers is de brief van het college echter niet in te zien want deze is geheim verklaard.

Johan Helmer (PvdA/GroenLinks) vroeg zich af of het vertrouwensbeginsel wordt geschaad door nu te bouwen terwijl er een brief ligt van het college. Hij verzoekt wethouder Hordijk dan ook de besluitvorming uit te stellen en een juridische test te doen en dat als bijlage bij de besluitvorming te voegen. Hij kreeg hierin steun van Jan Baas (SP).

Het is een postzegelplan met een staart met pijn in het klein

Johan Helmer (PvdA/GroenLinks)

Andere partijen in de gemeenteraad zien ook het proces met de brieven vreemd maar blijven vooral van mening dat de ruimtelijke ordening procedure goed verlopen is. Volgens van Gerwen (VVD) wordt het dit besluit het algemeen belang gediend en Wim Janse(CDA) vroeg zich openlijk af of er sprake is of het wel een rechtsgelding besluit is, de gemeenteraad is volgens hem het besluitvormende orgaan en niet een wethouder of college van B&W.

Frans Klovert (D66) benadrukte dat het een brief was van het college en niet van een individuele wethouder. Maar de brief van het college kan volgens hem op meerdere manieren gelezen worden en hij ziet niet wat de bezwaarmakers wel zien.

Wethouder Hordijk reageerde kort en krachtig op de inbreng, het is aan de gemeenteraad om dergelijke besluiten te nemen en hij is van mening dat de ruimtelijke procedure goed doorlopen is. Hij vraagt dan ook om een besluit van de gemeenteraad en de juridische discussie aan de rechter over te laten. Uiteindelijk nam de gemeenteraad een besluit en alleen SP, PvdA/GroenLinks en NEZ stemden tegen. De inspreker en zijn buurvrouw verlieten boos en teleurgesteld hierna de raadszaal.


Volg het laatste nieuws

2,231FansLike
323VolgersVolg
480VolgersVolg