Tuincentrum van der Spek mag niet uitbreiden van gemeente Zuidplas

Tuincentrum van der Spek aan de Bredeweg in Zevenhuizen mag zijn bedrijf niet uitbreiden volgens het door het ingediende principeverzoek. Dat schrijft het college van B&W van de gemeente Zuidplas aan de gemeenteraad in een informatienota.

De gemeente Zuidplas vindt het principeverzoek niet voldaan aan een zevental criteria en werkt daarom niet mee. Volgens de informatienota heeft de gemeente met de aanvrager al gesproken en aangegeven dat een aangepast plan wel kan leiden tot medewerking. Hiermee is van der Spek aan zet om het plan aan te passen of te kiezen niet te kiezen voor uitbreiding.

Impressie van het nieuwe centrum uit het afgewezen plan

In het principeverzoek is te lezen dat vooral het tuincentrum ruim zesmaal zo groot moet gaan worden in de nieuwe situatie. Hiermee zou bijna het hele perceel in de “oksel” van de afrit aan de A12 volgebouwd gaan worden. Naast een veel groter tuincentrum wilde van der Spek een horecagelegenheid creëren en een afhaalpunt maken voor zendingen van webshops. Het bedrijf wil ook de huidige supermarkt verplaatsen naar de nieuwbouw.

De verplaatsing van de supermarkt is een van de redenen voor afwijzing, volgens “de uitleg in de informatienota: ”als een vestiging van nieuwe detailhandel en dat is strijdig met de Omgevingsverordening Ruimte (gelet op de ligging in het buitengebied). De verplaatsing van de supermarkt is daarmee in strijd met het provinciale beleid “. Ditzelfde beleid zorgt er voor dat er ook geen Lidl of Aldi aan de rand van Nieuwerkerk en geen supermarkt in het Koningskwartier van Zevenhuizen kan komen.

Verder worden er volgens de gemeente veel te weinig parkeerplaatsen gecreëerd en zijn er zorgen over de veiligheid van de fietsers die langs het tuincentrum rijden op het vrij liggende fietspad. De gemeente stelt dat het plan niet goed landschappelijk ingepast is en daarmee geen kwalitatieve verbetering is voor de omgeving. De gemeente is tevens van mening dat het afhaalpunt voor zendingen van webshops niet goed bekeken is volgens de ladder van duurzame verstedelijking.

Van der Spek is ooit begonnen als groentewinkel die appelen verkocht uit de eigen boomgaard. Al meerdere keren is de winkel uitgebreid en daarbij is later een tuincentrum gekomen. Het bedrijf zit op de grens van Zevenhuizen en Waddinxveen.