8.5 C
New York
zondag 17 oktober 2021

Raadscommissie wil extra onderzoek naar cijfers uitbreiding Tuincentrum van der Spek in Zevenhuizen

Op dinsdag 7 september heeft de programmacommissie Ruimtelijke Plannen het plan voor uitbreiding van het Tuincentrum van der Spek aan de Bredeweg in Zevenhuizen teruggegeven aan het college van B&W. Veel partijen hebben moeite met de verschillende rapporten die er zijn. Hierdoor zal het uitbreidingsplan niet worden behandeld in de gemeenteraad van Zuidplas.

Diverse lokale ondernemers hebben ingesproken, Stephan Droogh van Intratuin beoogde dat het STEC-rapport niet de goede cijfers had gebruikt. STEC stelt dat door de groei van Zuidplas er genoeg marktruimte is. Droogh stelde dat buitenruimte niet was meegenomen in de berekening en er een scheef beeld was ontstaan. Volgens Droogh kan je maar één keer de koek verdelen en door het ontbreken van bepaalde data wordt deze verdeling oneerlijk.

De heer van de Dussen van het gelijknamige tuincentrum in Nieuwerkerk aan den IJssel legt het uit dat hij 567 vierkante meter binnen heeft wat wel in het STEC-rapport staat maar niet de enorme buitenverkoopruimte van 7000 m2. Hierdoor lijkt er veel meer ruimte te zijn. Van der Dussen heeft kortgeleden nog geïnvesteerd en vreest met de komst dat hij dit niet terug gaat verdienen.

Het pensioenfonds Metaal en Techniek heeft het STEC-rapport laten checken door een ander bureau GoudappelCoffeng en volgens PMT, eigenaar van het Gouweplein, is er veel minder marktruimte dan STEC stelt. Ook de insprekers van de ondernemers in Waddinxveen en Retailbelang (Reigerhof, Oude Dorp, Middenstand Zevenhuizen en winkeliers Moerkapelle) zien niet zoveel marktruimte en zijn bang voor lege winkels.

Raadslid Damen (PvdA/GroenLinks) noemde dat STEC selectief cijfers had gebruikt en heeft moeite met de manier waarop de aanvrager van der Spek in het verleden meerdere keren de regels heeft overtreden en dit zal niet meewerken aan de betrouwbaarheid. Voor Damen komt er geen uitbreiding maar een nieuwe vestiging. Toch stelt hij dat het goed zou zijn als alle ondernemers met elkaar in overleg gaan

Klovert (D66) is van mening dat er met twee maten wordt gemeten en er te weinig handhaving is geweest ondanks verzoeken. Hij vond dit scheef ten opzichte van de handhavers die door de heg bij recreatiewoningen gluren. Ruimtelijk gezien is het een mooi plan maar de cijfers van STEC vraagt hij zich af of het Raad van State proof is? Klovert wil dat Van der Spek veel meer aan duurzaamheid gaat doen.

Het duizelt Baas (SP) nog met de ruim 600 pagina’s aan stukken maar voor hem is het een megalomaan project aan het worden. Baas hekelt net als zijn voorgangers de wijze waarop van der Spek heeft gehandeld en vraagt of er met 1000 vierkante meter horeca wel gesproken is met andere horecaondernemers.

Jansen (CDA) noemde het gedrag van het verleden niet rooskleurig en hoopt dat in de toekomst wel handhaving zal gaan plaatsvinden. Hij heeft dezelfde twijfels als Klovert of de cijfers van het STEC-rapport wel te handhaven is bij de Raad van State. Hij oppert daarom ook een onafhankelijke derde die zowel het STEC als het GoudappelCoffeng rapport met elkaar gaat vergelijken.

Smit (NEZ) wilde naast de cijferdiscussie aandacht voor de verkeerstromen die volgens hem kunnen gaan leiden tot een verkeersinfarct tot aan de A12 toe. Molenaar (ChristenUnie/SGP) vroeg zich af wat een verkoopterrein was en wat een uitstalling. Hij vroeg zich af of de ondernemer vierkante meters kan veranderen qua indeling en of dit mag.

Wiegman (VVD) vroeg zich af of de markt deze ontwikkeling kan trekken, blijft er nog wat van de koek over om te verdelen? Wiegman denkt dat als hij nu al als kleine speler de regels niet kan volgen, wat wordt het als het straks een groot bedrijf is? Hij steunt de oproep van Jansen om een onafhankelijk vergelijk van de beiden rapporten.

Na het rondje eerste termijn was wethouder Hordijk kort in de beantwoording. Hij benadrukte dat de cijfers van het STEC-rapport komen van Locatus, beheerder van data over winkels, winkelgebieden en passanten. Volgens hem is deze methode vaker gebruikt maar hij gaf geen zekerheid of het Raad van State proof is. Hij wil dat het nevenassortiment, op advies van de commissie, beter wordt onderschreven. De aantijging dat hij vriendjespolitiek heeft toegepast wierp hij verre van hem. Hij heeft meerdere handhavingszaken lopen bij van der Spek maar kan niet terugkijken naar eerdere afspraken. Hij benadrukte dat een wethouder zelf geen toezeggingen doen.

In tweede termijn gaat het vooral over wel of geen onafhankelijk onderzoek, over de cijfers en over het handhaven. Uiteindelijk geeft de commissie in grote meerderheid aan dat het niet rijp voor besluit in de gemeenteraad is. Wethouder Hordijk gaat op zoek naar hoe het onafhankelijk onderzoek gedaan kan gaan worden en wanneer. Hierdoor zal de besluitvorming voorlopig uitgesteld worden.

Advertentie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
693VolgersVolg