Taakstraf voor Moordrechtenaar die ongeval veroorzaakte na negeren van lampje op dashboard

De rechtbank in Den Haag heeft op woensdag 31 juli een inwoner uit Moordrecht veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van een half jaar. Het Openbaar Ministerie had een taakstraf van 120 uur geëist.

In 2017 negeerde de man een lampje op zijn dashboard die aangaf dat de bandenspanning te laag was. Hij reed 21 kilometer door met het lampje totdat de auto op de linkerbaan stopte. De man probeerde nog andere weggebruikers te waarschuwen maar een automobilist zag het te laat en knalde bovenop de auto van de Moordrechtenaar. Het andere voertuig sloeg over de kop en kwam tot stilstand aan de andere kant van de weg. De bestuurder van dit voertuig heeft blijvend letsel opgelopen.

De rechter was bij de uitspraak van mening dat de man door het negeren van het lampje andere weggebruikers in gevaar heeft gebracht en eerder had moeten reageren. Zij vond daarom de aanklacht van artikel 5 van de wegenverkeerswet ( het veroorzaken van gevaar op de weg )bewezen.

De rechter sprak de bestuurder vrij van het opzettelijk in gevaar brengen :”de verdachte heeft door niet onmiddellijk de banden van zijn auto te controleren en door zijn snelheid en positie op de snelweg niet aan te passen een risico genomen, maar niet aanmerkelijk onvoorzichtig of onoplettend gehandeld“.

Er is geen sprake van opzet, maar van schuld

Uitspraak rechtbank

Er was veel landelijk aandacht voor de uitspraak omdat deze veroordeling in de toekomst veel jurisprudentie zal opleveren in vergelijkbare zaken waar een bestuurder een waarschuwing van zijn of haar voertuig negeert. Diverse landelijke media gebruikte daarbij ook beeldmateriaal van Gouwe IJssel Nieuws, gemaakt tijdens het ongeval in augustus 2017 (zie foto boven en galerij hieronder, deel foto’s gemaakt door Jeroen Mulder) .

Reacties