8.5 C
New York
zondag 7 juni 2020

Ambassade Verenigde Staten maken met video een eerbetoon aan de in Zevenhuizen gesneuvelde John McCormick

De ambassade van de Verenigde Staten in Nederland hebben via een video een eerbetoon gepubliceerd op Youtube over de Amerikaan John McCormick. Hij sneuvelde op 29 april 1945 in Zevenhuizen, door Duits vuur bij de overval op het jachthuis aan het Koornmolengat.

In het filmpje wordt het verhaal verteld over hoe John McCormick in Nederland terecht kwam. Op 22 februari 1945 stortte zijn B-24H Liberator bommenwerper neer in de Geerpolder bij Zoetermeer. John verstopt zich vier dagen in een hooiberg tot de boer hem vindt. Hij komt via de boer terecht bij het Zoetermeerse verzet waar hij zich bij aansluit en mee gaat met activiteiten tegen de Duitsers. Hij wordt ondergebracht in het jachthuis bij het Koornmolengat in Zevenhuizen.

In de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog in Nederland, op 29 april 1945, was het jachthuis Jolly Duck bij het Koornmolengat in Zevenhuizen het toneel van een schietpartij. Een eenheid van de Duitse Wehrmacht deed een inval in het jachthuis. John McCormick en wachtmeester van de Koninklijke Marechaussee, Jacob van Rij komen bij de aanval om door Duitse kogels. Op 5 mei werden ook de gevangen genomen verzetsmensen Jan Hoorn en Cornelis van Eerden alsnog door de Duitsers doodgeschoten.

De vader van John McCormick wilde dat zijn zoon begraven werd daar waar hij gesneuveld was. Samen met Jacob van Rij werd hij op 4 mei 1945 begraven in Zevenhuizen. Op 31 oktober werden de mannen, samen met de later doodgeschoten van Eerden en Hoorn in het oude dorp van Zoetermeer begraven in een gezamenlijk graf. Als eerbetoon is de scoutinggroep vernoemd naar John McCormick en is er een fietstocht over zijn wegen in Nederland.

Elk jaar wordt er een herdenkingsbijeenkomst gehouden op 29 april bij het Jachthuis Jolly Duck alwaar een monument is ter nagedachtenis aan de schietpartij. Deze herdenking wordt dan bijgewoond door onder andere leden van de stichting John McCormick Foundation, genodigden, bewoners uit Zevenhuizen en leden van de Zevenhuizensche IJsclub. Vrijwillers houden ook het monument in Zevenhuizen bij.
(foto’s Herdenking 2019 : Jolanda Bakker, video : Amerikaanse Ambasade – Engelstalig)


Volg het laatste nieuws

2,240FansLike
322VolgersVolg
481VolgersVolg