1.1 C
New York
vrijdag 24 januari 2020

Elke dag beter is motto van nieuw provinciebestuur, programma erg op hoofdlijnen

Na maanden van onderhandelen kent de provincie Zuid-Holland een nieuw bestuur. Vandaag presenteerde VVD, ChristenUnie-SGP, CDA, PvdA en GroenLinks het nieuwe programma. Gouwe IJssel Nieuws was vooral nieuwsgierig wat het gaat betekenen voor de inwoners van Zuidplas en Waddinxveen

Na de verkiezingen in maart zijn er meerdere pogingen geweest tot het komen tot een coalitie. Winnaar Forum van Democratie heeft deelgenomen aan de onderhandelingen maar na het mislukken van een poging deed deze partij niet meer mee.

Wat staat er in het akkoord met betrekking van de regio? Hoe denken de partijen over de nieuwe Zuidplaspolder? Daar zit de eerste crux, het programma is zo algemeen dat het woord Zuidplas, Zuidplaspolder, Waddinxveen, Nesselande of Westergouwe niet voorkomt in het verhaal. Onafhankelijk politiek analist Thom Demmenie keek voor Gouwe IJssel Nieuws maar een paar thema’s.

Een van de belangrijkste thema’s die speelt is het grondbezit en de ontwikkeling van het middengebied, bekend als het vijfde dorp. De analyse van Thom is “Ook deze coalitie kiest primair voor bouwen in bestaand bebouwd gebied. Echter, waar het niet mogelijk is woningbouw te realiseren binnen bestaand stedelijk gebied wordt gezocht naar ruimte daarbuiten. Zuidplaspolder staat niet in hun lijstje waardevolle landschappen zoals het Groene Hart (inclusief De Waarden), Midden-Delfland en de kust en niets wijst op wijziging van de tot nu gevolgde lijn. De afweging zou, net als in de vorige periode, voor Zuidplaspolder nog steeds uit kunnen pakken voor ruimte voor woningen. De Provincie staat zelfs versnellen van de woningbouw voor (kortere doorlooptijd procedures)“.

Dat is jammer want de Provincie is voor 40% eigenaar van de grondbank met 91.000.000€ aan grondposities. Er komt wel een andere gedeputeerde voor grond en wonen. Anne Koning (PvdA) neemt deze onderwerpen over van gedeputeerde Bom-Lenstra (CDA).

De snelfietspaden zoals de F20 tussen Gouda en Rotterdam is een provinciaal project en ook daar heeft Thom Demmenie zijn analyse over: “Bij infrastructuur valt op, dat er niet specifiek gesproken wordt over benodigde infra voor Zuidplaspolder, wel in algemeenheid: “Bij een bereikbaarheidsprobleem zoeken we – net als afgelopen tijd – eerst naar slimme oplossingen en het beter benutten van bestaande infrastructuur, voordat we nieuwe infrastructuur aanleggen. Aanleg van nieuwe infrastructuur sluiten we niet uit.” Daarbij is er ook weer aandacht het verbeteren en aanleggen van veilige fiets- en wandelpaden en fietssnelwegen (zoals de F20 door Zuidplas)“.

De Bentwoudlaan tussen Boskoop en de Moordrechtboog moet er komen is terug te lezen in het programma. Ook mogen er windmolens langs bestaande infrastructuur komen maar niet in het Groene Hart. Hieronder een presentatie van de gedeputeerden die Zuidplas gaan besturen de aankomende tijd:

Volg het laatste nieuws

2,108FansLike
250VolgersVolg
402VolgersVolg