8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Aldi wil vestiging aan Hoofdweg -Zuid na vinden van ontbrekende regel in bestemmingsplan

Discounter Aldi heeft op 15 juli een aanvraag ingediend voor een omgevingsvergunning ter vestiging van een winkel aan de Hoofdweg. Deze aanvraag is gepubliceerd in de Staatscourant. De aanvraag gaat over het bouwen van de supermarkt met reclame. De winkel komt aan de Hoofdweg Zuid ter hoogte van de hoogspanningskabels.

De aanvraag betreft het bouwen van een nieuwe winkelruimte ter plaatse van de Hoofdweg-Zuid 64, 64C en 64D  inclusief reclame uiting. Dit is op de grens met Capelle aan den IJssel en is voor de discounter een tactische plek om zowel Capelle, Rotterdam Zevenkamp en Nesselande als Nieuwerkerk te bedienen.

Normaal kan de omgevingsvergunning niet worden afgegeven en is detailhandel apart benoemd. In het bestemmingsplan Groene Zoom staat echter geen uitsluiting van detailhandel. Door deze omissie in het plan lijkt de eerste stap gezet. Vraag blijft wel of de provincie nu nog iets kan doen om het tegen te houden. Het bestemmingsplan is onherroepelijk vastgesteld in 2013 door de gemeenteraad van Zuidplas.

De aanvraag van de vergunning wordt nu beoordeeld door de Omgevings Dienst Midden Holland (ODMH) die voor de gemeente Zuidplas deze aanvragen behandeld. Navraag van Gouwe IJssel Nieuws bij Aldi leverde nog weinig op, de woordvoerder van de keten liet na 4 weken en meerdere verzoeken weten dat zolang de vergunningsvraag loopt, Aldi geen mededelingen doet.

Aldi bij de nieuwe Hoofdweg bij keerlus

Wat de effecten van de nieuwe Aldi zijn op het ontwerp van de Hoofdweg wordt meegenomen in de vergunningsaanvraag maar ook tijdens de aanleg de aankomende maanden van de nieuwe Hoofdweg. Verkeer wat vanaf de parkeerplaats komt mag alleen rechtsaf de Hoofdweg op en dan keren bij de rotonde van de Laan van Avantgarde terug naar Capelle of Zevenkamp.

Uiteraard is het allemaal nog wel in een aanvraagfase en kan het plan zeker niet doorgaan, het geeft wel aan hoe groot de wens is van de discounters Aldi en Lidl om zich te vestigen in Zuidplas.

Lidl mocht van de gemeenteraad in het oude Rabobank gebouw in Nieuwerkerk maar trok zich terug omdat men het toch te klein vond in de hoop elders zoals in het oude Formido pand aan de Maalderij te vestigen. Echter staat het hier nadrukkelijk in het bestemmingsplan dat detailhandel niet mag. Meubelzaken of bouwmarkten zijn echter weer een uitzondering als perifere detailhandel .

Indien detailhandel zich hier wil vestigen moet het bestemmingsplan worden aangepast door een gemeente. Daar heeft de provincie een mogelijkheid tot tegenhouden en heeft dit al meerdere malen gedaan. De provincie Zuid Holland is van mening dat alleen bij winkelcentra detailhandel mag komen. Aldi heeft eerder bij de rechter al ongelijk gekregen in een rechtszaak tegen de provincie Zuid Holland voor een vestiging in Gouda.

In Zevenhuizen is het ook de provincie Zuid Holland die dwarsligt. In dit dorp is een roep voor een tweede supermarkt ook groot. De enige plek waar dit zou mogen is rond de Dorpsstraat maar daar is geen plaats. Misschien gaat het nieuwe provinciebestuur, dat binnenkort verkozen en geïnstalleerd gaat worden, dit aanpassen. Vooralsnog blijft het afwachten wat er met de aanvraag van de Aldi in Nieuwerkerk gaat gebeuren maar het geeft aan dat zowel de wens van de discounters als van de inwoners groot is voor het realiseren van een supermarkt. Aldi heeft met deze aanvraag een voorsprong genomen op Lidl en tart ook de provincie.
Bron kopfoto : Google Maps.

Advertentie