4.5 C
New York
zondag 26 januari 2020

Zorgen bij Dunea over drinkwater uit de Maas

Waterleiding bedrijf Dunea maakt zich zorgen over de toevoer van drinkwater uit de rivier de Maas. Dat laat het bedrijf weten op haar website na het verschijnen van een rapport over de hoeveelheid en kwaliteit van het water door RIWA Maas. Dunea verzorgt het water in Moerkapelle, Nesselande, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen.

Dunea pompt het water uit de afgedamde Maas, tussen Andel en Woudrichem, welke gekoppeld is aan de rivier de Maas. Dit water wordt naar Bergambacht gepompt waar een eerste zuivering plaats vindt. Hierna wordt het met twee grote leidingen (o.a. door de Zuidplaspolder) naar de duingebied  tussen Katwijk en Monster gepompt verdere  waar het in de duinen wordt geïnfiltreerd. De bodem werkt dan als waterzuiverend filter en hierna wordt het nog verder chemisch gezuiverd.

In 2018 was er gedurende een derde van het jaar sprake van een officieel watertekort in de Maas. Het is de verwachting dat deze situatie zich in de toekomst vaker zal voordoen. “De Maas stroomt bij een lage afvoer langzaam, zo vindt er nauwelijks verversing plaats. Dat is de kern van onze zorg”, benadrukt Van der Ploeg, directeur van RIWA-Maas.

Verontreinigingen als gevolg van lozingen of calamiteiten worden dan nauwelijks afgevoerd. En de concentraties ongewenste stoffen zijn dan – omdat er minder verdunning plaatsvindt – verhoudingsgewijs hoger. Drinkwaterbedrijven staken dan uit voorzorg de inname van rivierwater. Vooral ten tijde van periodes van lage afvoeren is het zaak dat incidenten worden voorkomen. Om de kwaliteit van de Maas als bron voor de productie van drinkwater beter te beschermen, pleit RIWA voor volledige transparantie over industriële lozingen en intensieve controle in het hele stroomgebied” aldus van der Ploeg.

Dat moet echt in internationaal verband gebeuren” zo verklaart Wim Drossaert, voorzitter RIWA-Maas en directeur van drinkwaterbedrijf Dunea. “Veel partijen bovenstrooms nemen water uit de Maas, waardoor drinkwater in het geding komt. Ik maak me zorgen over de effectiviteit van de internationale afspraken.” Nederland en België hebben dit deels geregeld, maar met de andere landen is dat niet het geval. Er wordt te weinig vooruitgang geboekt, terwijl concrete resultaten hard nodig zijn om dit steeds nijpendere vraagstuk het hoofd te bieden.”

Drossaert liet weten dat op dit moment het drinkwater nog gegarandeerd is, er wordt in duinen voor zes weken water opgeslagen. Maar als er een probleem is, zoals een chemische lozing twee jaar geleden, kan deze voorraad opraken. Dunea is ook bezig met een tweede manier van water verwerving om de afhankelijkheid van de Maas kleiner te maken. Ook waterleidingbedrijf Evides (Rotterdam, Capelle) heeft last van dezelfde problematiek. Oasen (Moordrecht, Westergouwe) heeft dit probleem minder, die onttrekken water uit de Rijn.

Volg het laatste nieuws

2,111FansLike
251VolgersVolg
403VolgersVolg