8.5 C
New York
dinsdag 2 juni 2020

Zuidplas slordig met zomernota, meerdere dure foutjes

Het college van B&W van de gemeente Zuidplas heeft in een informatienota laten weten dat er een paar vergissingen zijn gemaakt met de zomernota. Door de fouten heeft het college de gemeenteraad verkeerd geïnformeerd met de financiële plannen voor de aankomende periode.

In de informatienota staat dat er drie zaken niet goed of helemaal niet vermeld zijn in de zomernota. Het gaat om één grote tegenvaller en twee veel kleinere meevallers. De meevallers zijn veel te klein om de grote tegenvaller op te vangen.

De zomernota is een nieuw fenomeen in Zuidplas. Het een samenvoeging van wat voorheen in de Voorjaarsnota en de Perspectiefnota stond. De Zomernota is een belangrijk document omdat het de basis van de begroting voor de komende jaren is. Daarom is het best wel slordig dat deze fouten nu naar boven komen, maanden na de behandeling van deze zomernota.

Het grootste probleem zijn de zogenaamde BUIG gelden. De gemeente krijgt van de overheid geld vanuit de participatiewet voor de uitvoering van bijstandsuitkeringen. Bij de actualisatie in de gemeente Zuidplas bleek dat er minder geld zou binnen komen voor dit onderwerp omdat er minder mensen afhankelijk zijn van een inkomen. Echter is dit niet verwerkt in de zomernota waardoor er sprake is van een te rooskleurige inkomstenbron.

Door deze fout in de zomernota zijn de inkomsten vanaf 2019 675.000 euro lager en dat loopt in 2023 op tot 1.127.000 euro. Dit is voor de begroting een aanzienlijk bedrag en daarom maakt het feit dat dit wel bekend was bij de ambtenaren het een extra wrang bericht.

De andere twee fouten vallen voor de begroting positief uit maar kunnen op langere termijn het verlies niet drukken. Door een wetswijziging is er een rente dubbel berekend. Dit zorgt de komende jaren voor een meevaller van tussen de 280.000 en 430.000 euro.

Zuidplas vergat ook nog dat kosten van het personeel die op bepaalde projecten werken, kan door belasten. Dat is te weinig gebeurd voor 2019 waardoor een eenmalige meevaller is ontstaan van 360.000 euro. Deze omissie heeft geen consequenties voor 2020 en verder.

Met de nu bekende gegevens moet de politiek in Zuidplas opzoek naar bijna een miljoen euro om het gat in de begroting te vullen. De drie gevonden fouten komen bij de uitdaging van bijna twee ton die al bekend was bij de gemeenteraad. Zonder ingrijpen gaat het nu om een bedrag van 882.000 euro in 2023.

Om de begroting sluitend te moeten krijgen zal er dus voor 2022 en 2023 gezocht moeten worden naar mogelijkheden waarmee dit gat gedicht kan worden. Dit kan door opzoek te gaan naar meevallers, genereren van extra inkomsten of een bezuinigingsronde. Deze keuzes moeten in november gemaakt worden omdat de provincie verlangt dat de gemeente een sluitende begroting heeft voor de toekomst.


Volg het laatste nieuws

2,239FansLike
322VolgersVolg
480VolgersVolg