8.5 C
New York
donderdag 25 april 2024

Zuidplas heeft geen budget voor voorbedrukte verkiezingsborden

De gemeente Zuidplas heeft geen budget voor voorbedrukte verkiezingsborden. Dit laat het college van B&W weten in een informatienota aan de gemeenteraad van Zuidplas.

De gemeenteraad steunde een motie van de VVD in mei om onderzoek te laten doen voor voorbedrukte borden zoals bijvoorbeeld in Rotterdam of Capelle aan den IJssel. Volgens de liberalen komt er verrommeling op straat doordat er posters door weer, wind en vandalisme los raken. De borden ogen soms ook rommelig doordat men over elkaar heen plakt. Het plakken van de posters wordt door vrijwilligers van politieke partijen uitgevoerd.

De gemeente heeft het onderzoek uit laten voeren en daaruit komt dat de voorbedrukte borden tussen de 10.000€ en 19.600€ euro kosten. De snelle berekening van Gouwe IJssel Nieuws, in een eerder artikel over dit onderwerp, kwam op 14.700€ per verkiezing als deze borden worden gebruikt.

De huidige manier, stalen borden die neergezet worden door de eigen buitendienst kosten per verkiezing 1.274€ aan materiaal kosten. In de nota staat echter niet hoeveel de kosten van het personeel hierbij zijn. Uit gegaan mag worden dat 14 maal een half uur werk is voor 2 personen. Daarmee is de informatienota niet compleet en niet volgens de vraag van de VVD.

voorbedrukt bord in Rotterdam

De gemeente geeft toe dat voorbedrukte borden is een verzorgder beeld in de buitenruimte geven. Nadeel volgens de gemeente zijn de hogere extra kosten. De bal wordt nu weer bij de politiek neergelegd om een oordeel te geven en met de begrotingsbehandeling hiervoor financieel ruimte voor te regelen.

Sep Pouwels, raadslid van de VVD, liet als reactie weten dat ze het onderwerp zorgvuldig in beraad gaat nemen en hierop richting de begrotingsbehandeling in het najaar met een duidelijk en gepast standpunt terug te komen.

Misschien wel de meest ervaren posterplakker van Zuidplas, Jan Baas van de SP, vindt de ouderwetse methode van plakken nog steeds het leukste : “het is legaal boefjeswerk en waarom veel meer geld uitgeven als een partij zelf niet wil plakken.? Hou het maar bij het oude en het extra benodigde gemeenschapsgeld kan Zuidplas beter besteden!”

Advertentie