8.5 C
New York
zondag 7 juni 2020

Wethouder de Haas weet raad te overtuigen bij voorstel voor aflossen lening door Woonpartners

Na een pittig doch respectvol debat in de gemeenteraad wist wethouder de Haas deze gemeenteraad te overtuigen om in te stemmen met een vervroegde terugbetaling van een lening door Woonpartners Midden Holland. De woningcorporatie had hier om gevraagd maar in mei 2019 wilde gemeenteraad niet instemmen en had de wethouder teruggestuurd voor onderhandeling.

In de jaren 90 was er sprake van een verplichting van gemeenten om leningen te verstrekken aan woningbouwverenigingen. Daarom heeft Mozaiek Wonen een lening ooit afgesloten bij Moordrecht en Woonpartners bij Zevenhuizen. De oorspronkelijke lening overeenkomsten met Woonpartners zin niet in het bezit zijn van de gemeente Zuidplas en Woonpartners. Hierdoor kan niet worden vastgesteld of er afspraken zijn gemaakt over renteherziening en/of vervroegde aflossingen.Woonpartners heeft al lange tijd een mogelijk te hoge rente betaald. Met het voorstel loopt de gemeente rente inkomsten de aankomende tijd mis.

In de eerste termijn waren vooral CDA, ChristenUnie-SGP, SP en NEZ niet echt onder de indruk van het raadsvoorstel. Damen van PvdA/Groenlinks, zelf voorstander, beschuldigde het CDA dat het kwam omdat ze niet mee waren geweest op een excursie. Meppelink(CDA) bleeft echter kalm en op de feiten. Het CDA dient een motie in waarbij het college ‘Het gesprek aan te gaan met Woonpartners om het financieel voordeel voor Woonpartners door dit raadsvoorstel herkenbaar in te zetten voor de huisvesting van starters of andere innovatieve woonvormen binnen de gemeente Zuidplas’. Meppelink doelt hierbij op starterswoningen of short Stay.  Slobbe (ChristenUnie/SGP) had vooral moeite om het voorstel uit te leggen aan de inwoners. Smit van NEZ had een soortgelijke gevoel bij het verhaal.

Pien Meppelink (CDA)

Klovert van D66 had een andere blik, hij betreurde juist dat er gedaan wordt alsof er sprake is van een voordeel terwijl Woonpartners juist teveel rente had betaald. Karreman (VVD) vraagt zich openlijk af waarom dit nooit door Woonpartners is aangegeven. Elke 10 jaar mag er een rente herziening zijn maar Woonpartners heeft dit nooit gedaan. en ziet het belang in voor de extra impuls voor woningbouw.

Wethouder de Haas neemt de raad mee in het probleem en vreest dat als er niet uitgekomen wordt op een minnelijke manier het zal gaan eindigen in een rechtzaak. Buiten dat dit niet gewenst is door de grote inzet van Woonpartners zijn er afspraken dat het geld in 2021 kan terugvloeien naar Zuidplas. Dit zal worden vastgelegd in de prestatie afspraken tussen de gemeente en Woonpartners. De Haas legt ook uit dat als het een dispuut wordt, de gemeente Zuidplas wel eens veel meer moet betalen dan de berekening van de rente op het moment van melden. Woonpartners wil dit niet met terugwerkende kracht doen maar vanaf dat moment.

Wethouder de Haas (VVD)

De tweede termijn is kort, Damen is nog wat kritisch naar het CDA over de motie maar andere partijen kiezen na de uitleg voor het voorstel. Het CDA besluit na de uitleg en een inhoudelijke discussie in de raad de motie in te trekken. Bij de stemming wordt het voorstel unaniem aangenomen.

Een andere lening aan Mozaiek wonen wordt diezelfde gemeenteraad ook aangenomen. Dit gaat echter om een hele kleine lening en is het effect op de financiële situatie nihil te noemen.


Volg het laatste nieuws

2,240FansLike
322VolgersVolg
481VolgersVolg