8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Gemeente vraagt aandacht voor fietsverlichting met oproep om APV te overtreden

Wethouder Schuurman spoot dinsdag 22 oktober met verf de tekst “Zet je licht aan” op het fietspad naast het gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel. De gemeente ondersteund hiermee de fietsverlichtingsactie van de ANWB.

Op verschillende fietspaden in Nieuwerkerk aan den IJssel is de kreet met oplichtende verf te vinden. Onlangs spoot ook de politie de opvallende tekst al op verschillende schoolpleinen in de regio. Net als Wethouder Schuurman kunnen inwoners een gratis sjabloon met spuitbus afhalen bij een ANWB-winkel. Inwoners kunnen dan zelf de tekst “zet je licht aan” op een fietspad in de buurt spuiten aldus een gemeentelijk persbericht.

“Nu het steeds vroeger donker wordt, is het heel belangrijk dat je goed zichtbaar bent op je fiets en dat je verlichting het doet. Daarmee voorkom je ongelukken”, aldus wethouder Jan Willem Schuurman.

Dat deze actie door inwoners eigenlijk niet toegestaan is volgens de APV van de gemeente Zuidplas wordt niet gemeld in hetzelfde persbericht. Volgens de Algemene plaatselijke verordening (APV) moet er – in dit geval bij de gemeente – om schriftelijke toestemming gevraagd worden voordat dergelijke teksten op straat worden aangebracht.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

De gemeente Zuidplas is ambassadeur van “Maak een punt van nul verkeersslachtoffers”. De gemeente heeft onlangs een actieplan verkeersveiligheid vastgesteld. Aan de hand van dit plan wil de gemeente verkeerssituaties verbeteren én inwoners bewust maken van hun eigen aandeel in verkeersveiligheid. Eén van deze bewustwordingsacties is de actie van de ANWB.

APV artikel 2.42 van de gemeente Zuidplas
Advertentie