8.5 C
New York
donderdag 2 mei 2024

VEDJ organiseert D-Day-excursie naar Normandië

In 2020 is het 75 jaar geleden dat de gemeenten Nieuwerkerk aan den IJssel, Moordrecht, Zevenhuizen en Moerkapelle werden bevrijd. De stichting VEDJ wil dit niet zomaar voorbij laten gaan. Het plan is opgevat om met jongeren en ouderen naar de invasiestranden van Normandië te reizen om te kijken waar onze bevrijders aan land zijn gekomen.

Van vrijdagavond 18 september 2020 tot zondagavond 20 september 2020 zal er met een ervaren gids door Normandië worden getrokken. Omdat de bus in de avond vertrekt is de overnachting op de eerste nacht in de bus zelf. Op zaterdagmorgen wordt er start in La Cambe met een bezoek aan de ingetogen Duitse Begraafplaats. Vervolgens gaat men naar Dead Man’s Corner met de D-Day Experience in Saint-Côme-du-Mont voor een verhelderende Nederlandstalige 3D-presentatie over de invasie .

La Cambe

Na de lunch bij Omaha beach gaat de excursie door naar de indrukwekkende Amerikaanse begraafplaats Colleville-sur-Mer met uitzicht op de stranden waar de invasie voor een groot deel plaats vond. Na de begraafplaats bezoekt men het Overlord Museum, eveneens in Colleville.

Na een overnachting in Bayeux zal men op zondagochtend vertrekken naar de Pegasusbrug met zijn museum in Bénouvillle om onderweg naar Zuidplas een bezoek te brengen aan La Coupole in Helfaut met zijn de imposante koepel, de plek vanwaar de ballistische V2 raketten zouden worden afgevuurd naar Engeland. Na dit bezoek start de terugreis naar Nederland.

La Coupole

VEDJ hoopt dat veel ouderen Zuidplasser met hun kleinkinderen met deze reis meegaan” laat de stichting weten op haar website. De minimale leeftijd is 14 jaar. Bij de reissom (195 euro) is inbegrepen: de busreis, een hotelovernachting met ontbijt en alle toegangsgelden voor de musea. De consumpties en maaltijden onderweg zijn voor eigen rekening. Meer informatie is te vinden op https://vedj-2e-wereldoorlog-project-zuidplas.webnode.nl/normandie/

Pegasusbrug
Advertentie