8.5 C
New York
dinsdag 29 september 2020

Historische verenigingen wachten 7 jaar op lijst met beschermde grafstenen

De historische verenigingen wachten nu al 7 jaar op een lijst met beschermde grafstenen welke bewaard moeten worden. In 2012 is er bij het vaststellen van de beheersverordening begraafplaatsen besloten dat deze lijst er moet komen.

Twee van de drie historische verenigingen hebben de gemeente al geholpen door te helpen met de lijst maar tot nu toe hebben zij niks gezien. “De graven mogen wat mij betreft wel geruimd worden maar bewaar de steen dan tegen een heg, sommige stenen zijn gewoon onderdeel van de geschiedenis van de dorpen” legt Adri Den Boer van de Historische Vereniging Nieuwerkerk uit.

Navraag bij de gemeente Zuidplas door Gouwe IJssel Nieuws leverde het volgende antwoord op: “De gemeente houdt een lijst bij met de graven die als historisch of monumentaal zijn aangemerkt. In de administratie van de gemeente zijn de historische graven aangegeven en deze graven niet geruimd worden, omdat het een historisch graf of historische grafzerk betreft. De lijst wordt niet toegevoegd aan de begraafplaatsverordening, maar zal worden opgenomen bij het opstellen van de erfgoedvisie in 2020“.  

Gemeenteraadslid Aart Slobbe van de ChristenUnie/SGP vindt het wachten tot 2020 te ver gaan en wil dat de lijst wel wordt betrokken bij het beheerplan begraafplaatsen, welke op 27 november op de agenda staat van de gemeenteraad. NEZ liet weten dat het onacceptabel is dat deze lijst zo lang duurt en ook de SP bij monde van Jan Baas wil dat de lijst wel bij de beheerplan wordt betrokken.

Adri den Boer liet weten dat de lijst nog niet is vastgesteld en hoopt dat met de politieke aandacht voor het onderwerp er wel nu actie wordt ondernemen. In 2018 bracht Den Boer een folder uit met diverse interessante feiten over bijzondere graven in Nieuwerkerk aan den IJssel. Slechts 1 grafsteen is beschermd op dit moment omdat dit een oorlogsgraf is, het graf van verzetsheld Arie den Toom. Deze folder kunt u hier downloaden.

In onderstaand filmpje legt Adri den Boer meer uit over de lijst en over het nut hiervan, met daarin mooie details.


Volg het laatste nieuws

2,321FansLike
322VolgersVolg
535VolgersVolg