8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Dunea en Oasen houden prijs drinkwater gelijk aan 2019, vastrecht iets duurder bij Oasen

De waterleidingbedrijven in onze regio houden de prijs per liter voor drinkwater gelijk. Deze prijs is een deel van de drinkwaterrekening.Dat hebben de aandeelhouders afgelopen week besloten. De tarieven van het vastrecht stijgt iets bij Oasen net als de belasting op drinkwater. De bedrijven belasten de precariorechten van gemeenten door op de gebruikers.

Dunea (Nieuwerkerk, Zevenhuizen, Moerkapelle en Rotterdam-Nesselande) heeft het tarief per 1000 liter vastgesteld op €1,07, net als in 2019. Het vastrecht voor gewone gebruikers blijft € 64,82 per aansluiting. Voor grootverbruikers stijgt het tarief iets.

Oasen (Moordrecht, Waddinxveen en Gouda-Westergouwe) heeft het tarief voor gebruikers € 1,16  per 1000 liter vastgesteld en het vastrecht is door de aandeelhouders vastgesteld op € 80,39 per aansluiting.

Buiten deze tarieven wordt er ook belasting op drinkwater geheven vanuit de landelijke overheid. Deze wordt geheven over de eerste 3.000.000 liter water die wordt verbruikt. Dit tarief is nog niet definitief vastgesteld maar de verwachting is dat deze van €0,374 naar €0,38 cent per 1000 liter zal gaan.

De precariorechten die gemeenten heffen over leidingen en kabels aan waterleidingbedrijven wordt altijd doorbelast aan de gebruikers. Per 2022 wordt deze belasting afgeschaft maar tot die tijd moeten gebruikers indirect meebetalen aan de financiën van de gemeenten.

Alle bedragen zijn voor particuliere aansluitingen inclusief BTW

Advertentie