8.5 C
New York
woensdag 24 april 2024

Scheiden van luiers en incontinentiemateriaal uit restafval is duurder voor inwoners

De gemeente Zuidplas laat weten dat het scheiden van luiers uit het restafval technisch nog niet kan en als het wel kan het duurder uitvalt voor alle inwoners van Zuidplas. Dat valt terug te lezen in een informatienota die het college van B&W stuurt naar de gemeenteraad.

Raadslid Karreman (VVD) had hier eerder voor gepleit en daarom heeft de gemeente er onderzoek naar gedaan. “Duidelijk wordt dat gescheiden inzameling en verwerking zal leiden tot een kostenstijging ten opzichte van het niet gescheiden inzamelen en verwerken van deze afvalsoort” is in deze nota terug te lezen.

De gescheiden inzameling van luiers en overig hygiënisch papier (b.v. incontinentiemateriaal) staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Circa 40 gemeenten zamelen dit gescheiden in, waarbij slechts een klein aantal dit ook werkelijk laat recyclen. De meeste gemeenten die het nu gescheiden inzamelen laten het ingezamelde materiaal alsnog als restafval afvoeren en verbranden. De installaties die voor het recyclen van luiers zijn gebouwd bevinden zich momenteel in de pilot- /opstartfase. Er is momenteel geen capaciteit beschikbaar om hier bij aan te sluiten

Gouwe IJssel Nieuws vroeg aan raadslid Karreman over de conclusie dat het duurder zal worden “Op het eerste gezicht deel ik de conclusie;
Het kan niet gescheiden worden ingezameld binnen hetzelfde budget. Zijn wij bereid meer te betalen om de afvalambitie van 75 kg te halen? Ik denk dat die bereidheid onder inwoners niet groot is. Zij willen gewoon zo laag mogelijke afvalkosten
“.

De gemeente heeft, als het straks technisch mogelijk zal zijn ook een berekening gemaakt en het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal zal per huishouden 3,55 euro kosten. Dit komt omdat alle kosten en baten van afval alleen uit de afvalreserve gehaald mag worden.

Bron : informatienota B1036 van de gemeente Zuidplas

In het tweede kwartaal zal dit meegenomen worden in het voorstel van het college van B&W over de ambitie om terug te gaan naar 75 kilo. De gemeenteraad mag hier uiteindelijk een besluit over nemen.

Inwoners die door ziekte veel medisch afval hebben, kunnen via de gemeente een deel van het variabele deel terugvragen. Per adres kan dit oplopen tot 65 euro per jaar. Hiervoor is wel een door een arts of specialist ondertekende medische verklaring nodig. Het formulier staat op de website van de gemeente Zuidplas.

Advertentie