8.5 C
New York
woensdag 24 april 2024

Wethouder Schuurman helpt VVN Zuidplas met controle fietsverlichting

Elk jaar weer start Veilig Verkeer Nederland afdeling Zuidplas met de gemeente Zuidplas en met de politie Waddinxveen-Zuidplas een actie om fietsers te wijzen op het belang van goede fietsverlichting VVN Zuidplas controleert in de komende donkere weken op fietsverlichting.

Op donderdagavond 19 december kreeg VVN en de politie in de stromende regen hulp van wethouder Schuurman die bij het station van Nieuwerkerk aan den IJssel ook mensen aansprak op de verlichting. Wie een kapot licht had kreeg een waarschuwing en een lampje om thuis te komen en wie het goed voor elkaar had kreeg een VVN sleutelhanger.

Samen met de politie en met de gemeentelijke handhavers worden fietsers met onjuiste verlichting of reflectiemateriaal aangesproken om uit te leggen waarom correcte verlichting en reflectie belangrijk zijn. Deze controles zullen o.a. plaatsvinden bij sportverenigingen, winkelcentra, scholen en andere plaatsen waar veel fietsers passeren.

Na deze periode van waarschuwen zullen politie en handhaving handhavend optreden, wat inhoudt dat een fietser met niet juist werkende verlichting kan rekening op een boete van 55 euro. Toegestane verlichting bestaat uit een goed zichtbaar wit of geel schijnend licht aan de voorzijde (niet knipperen!) en een goed zichtbaar rood schijnend licht aan de achterzijde (niet knipperen!).

Verder dienen de banden, velgen en de trappers te reflecteren. Aan de achterzijde van de fiets moet een rode reflector zitten, en aan de voorzijde mag een witte reflector gemonteerd zijn. VVN Zuidplas adviseert om naast het voeren van goede verlichting goed zichtbare kleding te dragen, bij voorkeur lichte kleuren en voorzien van reflecterend materiaal. De fietsverlichtingscontroles van VVN samen met handhaving en politie zijn bedoeld om mensen bewust te maken van de gevaren die ze lopen als ze slecht zichtbaar zijn.

Er worden in principe alleen waarschuwingen uitgedeeld. Maar politieagenten en handhavers zullen tijdens hun eigen controles boetes uitschrijven voor onjuiste verlichting of ontbrekende reflectie op de fiets.

Elk jaar weer start Veilig Verkeer Nederland afdeling Zuidplas met de gemeente Zuidplas en met de politie Waddinxveen-Zuidplas een actie om fietsers te wijzen op het belang van goede fietsverlichting

Advertentie