8.5 C
New York
donderdag 22 februari 2024

Jong en Oud jaagt op kerstbomen in Zuidplas voor geld

Op woensdag 8 januari waren vooral de kinderen, vaak geholpen door ouders, druk aan het jagen, slepen, fietsen of stapelen van kerstbomen. In de middag konden in alle dorpen kerstbomen ingeleverd worden bij de gemeente.

Deze kerstbomen werden verzameld en afgevoerd naar een verwerker die deze gaat versnipperen. Elke kerstboom groot en klein levert 50 cent op en wordt direct uitbetaald aan de inleveraar. In Nieuwerkerk aan den IJssel was het snel heel druk op de Schelde waar al snel een grote stapel kerstbomen.

Op allerlei manieren komen de kerstbomen naar deze plek, de ene ouder komt met een aanhangwagen vol met kerstbomen waar de andere ouder meefietst met twee kerstbomen in groot formaat aan het zitje vastgeknoopt. Maar er zijn ook kinderen die zelf de boom brengen op de skelter of de boom ouderwets slepen naar het inleverpunt. Handhaving komt buurten waardoor een vader vreest dat hij een prent kan krijgen voor een aantal kerstbomen die hij achter de auto had gebonden.

In Dorrestein is de stapel ook enorm, ook hier staan twee medewerkers het komen en gaan van de kinderen (met ouders en grootouders) met de kerstboom. De muntjes van 50 cent gaan rap van de hand en met een dikke lach neemt een jongen hem in ontvangst en roept tot zo dan maar weer naar de medewerker van de gemeente.

Het beeld in de andere dorpen is hetzelfde, in Zevenhuizen komt iemand per quad de bomen brengen en zal de moeder die de boom in de achterbak had gelegd in lengte der dagen nog dennennaalden terug blijven vinden. Net als in Nieuwerkerk komt de vrachtwagen met grijper straks de kerstbomen ophalen. Veel van de kinderen zullen in ieder geval goed slapen door een gevulde spaarpot en vermoeid door het gesleep. De gemeente maakt later deze week bekend hoeveel kerstbomen er zijn opgehaald.

Advertentie