8.5 C
New York
vrijdag 22 november 2024

PvdA in waterschap maakt zich zorgen over legionella in afvalwaterzuivering installaties

De fractie van de PvdA in de algemene vergadering van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) heeft schriftelijke vragen gesteld of er in de afvalwaterzuiveringsinstallaties de Legionella bacterie voorkomt na een advies van het RIVM over dit onderwerp.

De omgevingsdiensten hebben het aantal industriële afvalwaterzuiveringen geïnventariseerd en Stowa Foundation for Applied Water Research (kenniscentrum voor de waterschappen) het aantal rioolwaterzuiveringsinstallaties. Op basis daarvan is bepaald wanneer groei van legionella in de installatie en verspreiding naar de omgeving het meest aannemelijk is. Het gaat om:

  • een biologisch zuiveringsproces;
  • het verwerken van (voor bacteriën) voedselrijk afvalwater;
  • een temperatuur van het afvalwater tussen de 30 en 38 graden Celsius;
  • beluchting van het afvalwater.

Afvalwaterzuiveringsinstallaties die deze eigenschappen hebben, vormen daarmee een verhoogd risico op groei en verspreiding van legionella. Bij 81 afvalwaterzuiveringsinstallaties kunnen deze eigenschappen aanwezig zijn.

De fractie van de PvdA stelt aan het College van Dijkgraaf en Hoogheemraden dan ook de vraag “bevat de lijst van 81 waterzuiveringen in Nederland die een verhoogd risico hebben op verspreiding van de legionellabacterie ook een of meerdere afvalwaterzuiveringen van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK)? En als dit zo is, welke zijn dat en hebt u dan al maatregelen genomen?

Een van de tijdelijke maaregelen die het RIVM als advies geeft, is dat het belangrijk om te zorgen voor goede bescherming van medewerkers. Hiervoor is het noodzakelijk medewerkers voor te lichten over het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (zoals mond-neusmaskers) en hen informatie te geven wat zij kunnen doen bij klachten. De fractie maakt zich dan ook zorgen om personeel en omwonenden : “Zijn er bij uw weten meldingen van besmetting met de legionellabacterie vanuit (oud)personeel en omwonenden? Zo ja, wat heeft u daarmee gedaan?“.

Anneke Heinecke wil daarom weten of HHSK regelmatig de installaties controleert :”Worden de afvalwaterzuiveringen van HHSK regelmatig onderzocht op eventuele uitstoot van legionella? Zo ja, op welke wijze, hoe vaak en wat zijn de resultaten? Zo nee, waarom niet?

Foto boven : Afvalwaterzuiveringsinstallatie Kortenoord in Nieuwerkerk aan den IJssel die het gezuiverde water loost op de Hollandsche IJssel

Advertentie