8.5 C
New York
woensdag 17 juli 2024

Kaalslag door kap rond zuivering Kortenoord, meer groen in toekomst, hergebruik oude bomen in houtwal

Op de afvalwaterzuivering Kortenoord van het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) in Nieuwerkerk aan den IJssel worden bomen weggehaald. De bomen in de houtwal (een soort muur van bomen) zijn aan het eind van hun levensduur. Daarnaast vinden er nieuwe ontwikkelingen plaats op de zuiveringen waar ruimte voor wordt gemaakt, zoals zonnepanelen op de daken.

Na de werkzaamheden komt er nieuw groen terug op het terrein. Langs de randen van de waterbassins worden bloeiende en bessenstruiken aangeplant. Ook worden er nieuwe bomen geplant op andere delen van het terrein.

Na de werkzaamheden bekijkt het Hoogheemraadschap het ecologische beheer op het terrein. Men gaat in fases maaien zodat bloemen, planten, vogels en insecten meer kans hebben om zich te ontwikkelen. Daarnaast wil het HHSK extra vlinderstroken inzaaien.

De takken van de oude bomen worden gebruikt om takkenrillen (afscheiding van gevlochten takken) van te maken. Zo wordt het aangezicht van de waterbassins verfraaid. Dit is ook erg goed voor de biodiversiteit. Tussen de takken kunnen vogels en insecten zich nestelen. 

Advertentie