8.5 C
New York
donderdag 25 april 2024

CBS heeft cijfers woonlasten in Zuidplas te rooskleurig gepubliceerd

Vorige week publiceerde het CBS cijfers over de lasten voor inwoners van gemeenten aan de hand van de begrotingen van gemeenten. Hierbij leek Zuidplas de lokale lastendruk lager te hebben gemaakt dan het in werkelijkheid is. De woonlasten zouden, in tegenstelling tot andere gemeenten in de regio, lager worden dan 2019. Dit nieuws werd onder meer door het AD overgenomen.

In werkelijkheid blijken de woonlasten in de gemeente Zuidplas echter hoger uit te vallen, met name voor bewoners van huurappartementen. Zowel het vastrecht als het variabele deel van de afvalstoffenheffing is in 2020 veel duurder geworden. De rioolrechten, iets waar huurders niet voor hoeven te betalen in Zuidplas, zijn in 2020 lager geworden. Het OZB tarief was ook lager maar de WOZ waarden van woningen stegen waardoor per saldo het gelijk blijft.

Gemeentelijke lasten in Zuidplas in 2020

De gemeente Zuidplas laat bij monde van de woordvoerder weten dat ze inmiddels op de hoogte zijn van de omissie in het door het CBS gepubliceerde bedrag. Volgens de woordvoerder heeft het CBS alleen de inkomsten van het vastrecht gepubliceerd en niet het variabele deel. Hierin zit een 600.000€ verschil.

De woonlasten pakken in Zuidplas voor een gezin met 3 leden, een koopwoning met een WOZ waarde van 269.000€ en 30 vuilniszakken van 60 liter per jaar ongeveer 4% duurder uit dan in 2019 tot 813€. Huurders worden hard getroffen door de verhoging van de afvalstoffenheffing en komen 20% duurder uit tot 295 euro per jaar. In Zuidplas betalen huurders geen gebruikersheffingen voor het rioolrecht zoals wel in enkele omliggende gemeenten en zijn met de Krimpenerwaard de goedkoopste gemeente in de regio.

Hoe de cijfers verkeerd gepubliceerd hebben kunnen worden is niet duidelijk na de reactie van de woordvoerder, het CBS vraagt de gegevens uit en die worden dan door de gemeente aangeleverd. Vreugdedansjes zoals van de VVD over lagere lasten waren in dit geval dus te voorbarig. Het neemt niet weg dat de gemeente van een dure naar een gemiddelde gemeente qua tarieven is gedaald voor eigenaren.

Advertentie