-->
8.5 C
New York
donderdag 29 september 2022

SBKZ lezing over Breitner en Israels “vriendschap en rivaliteit”

‘In het Kunstmuseum Den Haag is in het voorjaar de tentoonstelling ‘Breitner en Israels. Vriendschap en rivaliteit’ te zien waar het museum inzoomt op die onderlinge verhouding tussen deze twee grootmeesters uit de late 19de eeuw.

De een geboren met de zilveren lepel in zijn mond, de ander ging op zijn veertiende al werken. Geen wonder dat Breitner met enige jaloezie Israels entree in de kunstwereld bekeek. Toch vindt Breitner eerder zijn draai dan Israels, die onder de vleugels van zijn vader uit moet zien te komen.

Israels verhuist dan ook naar Amsterdam en wordt gevolgd door Breitner, wiens stijl hem dan zal inspireren om zijn eigen weg te gaan. De wedijver blijft, want de opdrachten uit de hogere milieus komen Israels aanwaaien, terwijl Breitner het moet doen met afbeeldingen van de lagere klassen. Ondanks dat ze elkaar over en weer de loef willen afsteken, zijn ze toch ook bevriend.

Op woensdag 12 februari komt Wendy Fossen voor SBKZ ( Stichting Beeldende Kunst Zuidplas ) een lezing houden over deze expositie in Dorpshuis Swanla in Zevenhuizen om 20.00 uur tot 22.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur, de toegang is voor vrienden van SBKZ vijf euro , overige geïnteresseerden betalen € 10.

Advertentie