8.5 C
New York
donderdag 13 mei 2021

Zuidplas stevent op 2,1 miljoen meer zorgkosten af over 2019, PvdA-GroenLinks stelt vragen

De gemeente Zuidplas lijkt af te stevenen op een veel hogere rekening van zorgkosten van de WMO en Jeugdhulp dan eerder was begroot. De wethouders de Haas en Verbeek geven hierover een winstwaarschuwing af in een informatienota aan de gemeenteraad. De fractie van de PvdA/GroenLinks is van mening dat dit enorme verschil niet kan en vraagt om een reactie in schriftelijke vragen.

Vooral de jeugdzorg heeft een forse overschrijding ten opzichte van de vastgestelde begroting over 2019. Hier is het tekort € 1.855.999 in de reëel schatting van het tekort. Bij de WMO is dat tekort € 575.141 maar daar gaat nog mogelijk €300.000 euro vanaf door extra geld voor beschermd wonen. In het ergste geval is het tekort 2,1 miljoen euro.  Naast de reële schatting is er ook een lineaire schatting gemaakt aan de hand van aantallen. Hierbij is het geschatte tekort is lager maar de verwachting is dat de lineaire schatting een ondergrens is, de reële schatting meer een bovengrens.

In een eerdere informatienota had het college al aangegeven dat de zorgvraag bij jeugdhulp is toegenomen met 21,4% ten opzichte van het vorige jaar. Onder de jeugdhulp valt gewone zorg zoals ondersteuning van ADHD of Autisme maar tevens beschermd wonen, grote psychische problemen of dwangstoornissen. Hulp bij dyslexie valt ook onder de gemeentelijke taken.

Bij de WMO gaat het vooral om zorg voor volwassenen met bijvoorbeeld thuishulp of hulpmaterialen. Voor WMO geldt eentoename van 23.5% aan unieke cliënten van 2018 tot 2019 en is de prognose van de Wmo is gebaseerd op de regionaal ingekochte zorg (hulp bij het huishouden, begeleiding, kortdurend verblijf, dagbesteding + vervoer van en naar de dagbesteding). In totaal is er voor deze Wmo maatwerkvoorzieningen in 2019 € 2.790.000 begroot.

De omvang van extra uitgaven van ruim 2 miljoen roept bij ons vragen op over het in “Control”, zijn als gemeente

Martin Damen – PvdA/GroenLinks

Gemeentraadslid Martin Damen van PvdA/GroenLinks heeft schriftelijke vragen gesteld over de situatie en stelt in een persbericht “Al geruime tijd maken gemeenten, ook die om ons heen, melding van oplopende zorgvragen WMO en Jeugdhulp. Pas onlangs werd ons informatie verstrekt over de vraagstukken m.b.t. de organisatie, de aansturing en nu ook over de oplopende zorgvragen. De omvang van extra uitgaven van ruim 2 miljoen roept bij ons vragen op over het in ‘Control’, zijn als gemeente”

Martin Damen – PvdA/GroenLinks

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg