8.5 C
New York
zondag 7 juni 2020

Zuidplas aardgasvrij gaat voor extra avond – avond Moerkapelle druk bezocht (+video)

Door het groot aantal aanmeldingen is de informatieavond Zuidplas aardgasvrij op 20 februari in Zevenhuizen en 2 maart in Nieuwerkerk aan den IJssel helemaal vol. Daarom heeft de gemeente Zuidplas besloten om op 9 maart nog een avond te organiseren in Nieuwerkerk aan den IJssel. Hierover staat meer informatie op Duurzaam Zuidplas. Er is nog wel plaats voor 5 maart in het Turfhuis in Moordrecht.

Op maandag 17 februari was de eerste informatieavond in Moerkapelle. In Dorpshuis Op Moer was er veel belangstelling vanuit de inwoners. Onderstaande video van Jacolien Rog geeft een impressie van de avond. De gemeente Zuidplas zal later ook een gehele video publiceren.

De avond begon met het welkom van wethouder Jan Verbeek: “Deze grote opkomst laat zien dat het onderwerp bij u leeft. Ik heb gehoord dat er veel vragen zijn en dat jullie antwoorden willen. Niet op alle vragen hebben wij antwoorden, maar één ding weet ik wel: deze energietransitie moet haalbaar en betaalbaar zijn. En we gaan zeker niet voorop lopen, maar zeker ook niet achteraan. We willen de transitie, samen met u, verantwoord volbrengen. We hebben 30 jaar de tijd om de overstap te maken.”

Proces

Programmamanager Fabienne Bosschieter vertelde dat er niet één oplossing mogelijk is voor de hele gemeente. “Er zijn verschillen per dorp of zelfs per wijk en straat. Dat betekent maatwerkoplossingen. We hebben dus geen vaste route van A naar B. De betaalbaarheid is voor ons een grote bron van zorg en heeft onze aandacht.” De komende tijd wordt geïnventariseerd welke wijken voor 2030 van het aardgas af gaan en welke wijken na 2030.

“Er is nog niets besloten. We weten alleen dat wij in 2050 van het aardgas af moeten. We zitten aan het begin van het proces. We nemen u daarin mee en gaan met u in gesprek op onze weg naar 2050.” Bosschieter liet zien dat er ook enkele mogelijkheden zijn om restwarmte te gebruiken, van de Rotterdamse havens en van bedrijven uit Capelle aan den IJssel. Aquatermie is misschien een mogelijkheid voor Moordrecht. “Maar het hangt af van de uitkomsten van de onderzoeken en de mogelijkheden die daar uitkomen.”

Mogelijkheden

Selçuk Akinci, projectleider energietransitie, benoemde de alternatieven voor aardgas. “Geothermie, restwarmte (industrieel) en biomassacentrale / pellet kachel leveren warmte van meer dan 70°C. Aquatermie en zontermie kunnen gebruikt worden als een temperatuur van 55 °C voldoende is. En de lucht-water warmtepomp en WKO-installatie (water-water warmtepomp) als een lage temperatuur (< 40°C) genoeg is. Een andere vraag waar we antwoord op moeten krijgen is of en in welke dorp, wijk of straat wij overstappen op een collectief systeem (warmtenet -‘stadsverwarming’) of een individueel systeem (all electric -warmtepomp). We onderzoeken de komende tijd welke oplossingen voor Zuidplas geschikt zijn. Voor nu heb ik een tip: als je binnenkort van plan bent te gaan verbouwen, denk goed na over voldoende isolatie. En als de keuken aan vervanging toe is, is het slim om te denken aan een inductieplaat.”

Duurzaam Bouwloket

Bij het Duurzaam Bouwloket kunt u die informatie inwinnen. Het Duurzaam Bouwloket is de grootste digitale Energieloket van Nederland. 116 gemeenten in Nederland hebben hen als energieloket aangewezen. Ook gemeente Zuidplas. Raoul Santibañez, een van de oprichters van het Duurzaam Bouwloket, was tijdens de avond ook aanwezig. Hij ging in op wat inwoners van het Duurzaam Bouwloket kunnen verwachten, maar ook op wat het loket dit jaar extra voor de gemeente Zuidplas doet, namelijk:

 • Verzorgen van presentatie(s) tijdens expert-avonden / thema avonden.
 • Hun mobiele showroom met voorbeelden van isolatiemateriaal komt bij u in de straat.
 • Er komen collectieve inkoopacties duurzaamheidsmaatregelen
  (in samenwerking met lokaal/regionaal bedrijfsleven).
 • U kunt zich opgeven voor een keukentafelgesprekken met een bouwkundig adviseur
  (inclusief een rapport met stappenplan naar aardgasvrij + 50 euro eigen bijdrage).
 • Of u kunt een telefonische consult aanvragen met een bouwkundig adviseur
  (inclusief een rapport met stappenplan naar aardgasvrij).

Voor de laatste 2 onderdelen kunt u een afspraak maken met het Duurzaam Bouwloket via 072 743 39 56.

In praktijk gebracht

Twee actieve inwoners van Zuidplas, die de eerste stappen naar aardgasvrij al hebben gemaakt, vertelden hun verhaal. Floris Korteweg kocht zijn huis in 2015. Een huis dat rond 1965 is gebouwd en waaraan door de jaren heen weinig gedaan was. “Ik zag een mooie kans om mijn wensen in praktijk te brengen. Het huis werd gestript. Er kwam vloerverwarming in. Vloer, gevel en dak werden geïsoleerd. Dat was stap 1. Ik ben nu aan het nadenken over stap 2. Bijvoorbeeld infraroodpanelen als bijverwarming. Mijn tip: vraag op tijd offertes aan, dan heb je de tijd om te vergelijken en na te denken.”

Rolf Hommes ging van een rijtjeshuis naar een vrijstaande villa. Ook hij stripte zijn huis. Hoewel hij ook nog niet klaar is, is zijn energienota als 50% lager dan van zijn rijtjeshuis. Zijn tip is: “En als je toch je parket wilt vervangen, denk dan aan vloerverwarming. En leg een meterkast aan die voorbereid is om de energievraag van de toekomst.”

Meer informatie

Wilt u meer weten over Zuidplas aardgasvrij, de duurzaamheidslening, anders subsidies en wat u zelf kunt doen? Of kijk op de website van het Duurzaam Bouwloket.


Volg het laatste nieuws

2,240FansLike
322VolgersVolg
481VolgersVolg