8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Waterschap: Maak melding van exoten zoals Japanse Duizendknoop, Waternavel en Amerikaanse Rivierkreeft

Sommige planten en dieren die niet in onze natuur thuishoren, kunnen schade veroorzaken. Zo groeien de wortels van de Japanse duizendknoop dwars door wegen en dijken. Amerikaanse rivierkreeften graven in oevers en knippen met hun scharen heel veel waterplanten af. En de grote waternavel is een woekerende waterplant die andere planten en water verstikt.

Planten en dieren die van nature niet in Nederland voorkomen, worden exoten genoemd. Ze kunnen een risico vormen voor de waterveiligheid, waterkwaliteit en biodiversiteit (verschillende planten en dieren). In het rapport ‘beleidsuitwerking invasieve exoten’ heeft het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard opgeschreven hoe men als waterschap verspreiding en schade van deze planten en dieren proberen tegen te gaan.

Deze informatie ontvangt het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap voor hun vergadering eind maart. Daarbij staan ook tips. Bijvoorbeeld: gooi nooit planten en dieren uit uw vijver of aquarium in de sloot, maar breng ze naar het milieupark. Ziet u vreemde planten en dieren in het water? Geef het aan het waterschap door via het meldingsformulier.

Sinds de Europese verordening invasieve exoten van kracht is, zijn de waterschappen wettelijk gezien alleen verantwoordelijk voor het bestrijden van muskus- en beverratten. Rijk en provincie hebben een taak in het bestrijden van de soorten op de lijst van de Europese Unie (Unielijst). De provincie is verantwoordelijk voor de aanpak van invasieve planten en watergebonden dieren.

Bron HHSK

Voor alle andere schadelijke exoten is de partij aan zet die last heeft van de soort. Zo is de provincie aan zet als natuurdoelen in gevaar komen, het waterschap als het gaat om risico’s voor waterveiligheid- of kwaliteitsdoelen. Risico’s voor biodiversiteitverlies is een verantwoordelijkheid voor meerdere terrein- en waterbeheerders.

Advertentie