8.5 C
New York
donderdag 25 april 2024

Ambachtelijk bier proeven in historische steenfabriek

De eerste proeverij in de steenfabriek klein Hitland staat gepland voor zaterdag 28 maart. Lokaal gebrouwen bier uit de regio en van de gemeente Zuidplas zal als eerste van een serie van proeverijen starten in de linker turfschuur van steenovens klein Hitland.

Kennis van zaken heeft Ramon Adriaanse van Groovy, een heuse internationale biersommelier, hij zal ook als amateur brouwer de aanwezigen meenemen in het oude maar nog springlevende ambacht van bierbrouwen. “Dat past goed bij het monument en het uitgestorven ambacht van steenbakker in de steenovens klein Hitland.

Vrijwilligers van de stichting steenovens staan voor het herleving van het ambacht. Zo willen zij de steenovens nieuw leven inblazen en de deelnemers lokaal bier laten proeven. Hoe men bier moet proeven en waar men op moet letten wordt deskundig begeleidt. Wetenswaardigheden van het bier, de recepten, oorsprong en het maakproces komen uiteindelijk tot een bijzondere smaak. Maar uiteindelijk is eigen indruk van de deelnemer het belangrijkste. En die gaat mendelen met de medeproevers,dat smaakt naar meer.

Tussen de verschillende te proevenrondes door vertelt Rob Rosbergen, bekend van Bierig Capelle, u iets over bijzondere wetenswaardigheden van het product bier versus het product ijsselsteentjes. Proeven en anekdotes van ambacht en historie van de steenovens wisselen elkaar af. Vragen over de steenovens worden zeker ook beantwoord.

De proeverij kost € 20,00 per persoon. De deelnemers, als betrokken Zuidplassers, proeft voor dat bedrag minsten zes bieren en er zijn kleine hapjes die het samenzijn en proeven veraangenamen. “Let wel” voegen de vrijwilligers er nog aan toe, ”niet alleen wordt u aangenaam verrast door de smaken van bier, maar ook door de unieke, historische locatie. U draagt dus ook bij aan het in stand houden daarvan.”

Kortom, wanneer; 28 maart 2020. Tijdstip inloop 19:00 uur, start proeverij 19:30. Locatie steenovens klein Hitland, Klein Hitland 4-7, Nieuwerkerk aan den IJssel, bereikbaar via ’s Gravenweg en Hitlandselaan of Groenendijk volg bordjes Top Parken, Parc de IJsselhoeve.

Zie voor meer informatie www.steenovenskleinhitland.nl

Advertentie