8.5 C
New York
zondag 5 mei 2024

SP stelt vragen over weigeren niet gelovige vrijwilligers Hospice Elim

De fractie van de SP in de gemeenteraad heeft schriftelijke vragen gesteld over het ‘weigeren’ van vrijwilligers voor de hospice Elim in Moerkapelle. Voor deze hospice werd afgelopen week de eerste paal geslagen door SGP Tweede Kamer fractievoorzitter van der Staaij. Volgens het bestuur van de hospice Elim is hierover nog geen besluit genomen.

Serena Rodenburg – SP

Groot was dan ook de verbazing van de SP Zuidplas, toen zij benaderd werd door vrijwilligers die geweigerd werden in het nieuw te bouwen Hospice in Moerkapelle. Het hospice stelt namelijk eisen aan haar vrijwilligers. Leeftijd, (men mag maximaal 70 jaar oud zijn) en geloofsovertuiging. Wie niet van kerkelijke huize komt mag geen vrijwilligerswerk doen in dit hospice, of mag alleen in de tuin werken” legt raadslid Serena Rodenburg uit op de website. Ze vreest dat hiermee de grondwet op artikel 1 wordt overtreden.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Hospice1ePaal-2.jpg
Rinus Bosman – Hospice Elim

Voorzitter Rinus Bosman van de Hospice Elim snapt niet dat het beeld is ontstaan en wil eerst met zijn bestuur om tafel “Het bestuur van hospice-Elim werkt nog aan een identiteitsstatuut dat nader richting geeft aan het vrijwilligersbeleid. Op basis van dat beleid wordt beoordeeld of iemand in aanmerking komt als vrijwilliger. In het hospice kunnen cliënten worden opgenomen, ongeacht de achtergrond“.

Naast de signalen die bij de SP binnen kwamen, kwam het onderwerp ook terug in een ingezonden brief in het Hart van Holland van afgelopen week. De socialisten willen nu van het college weten hoe en wat met de onderstaande vragen :

1. Wat vindt het college van het feit dat vrijwilligers voor de hospice Elim te Moerkapelle, geselecteerd worden op hun christelijke levensovertuiging? 
2, Deelt het college de mening dat dit in strijd is met artikel 1 van de Grondwet?
3. Wat vindt het College van het feit dat vrijwilligers, welke zich aanmelden, zonder christelijke levensovertuiging hierdoor geen kans maken?
4. Kan het College ingrijpen wanneer blijkt dat deze, toch naar discriminatie neigende werkwijze leidt tot het uitsluiten van vrijwilligers?
5. Geldt deze selectie ook voor toekomstige patiënten van deze hospice?
6. Op de website van hospice de Elim staat, :”waar geen angst voor euthanasie of andere (vanuit christelijk perspectief) niet-ethische behandelingen behoeft te bestaan (omdat die daar niet toegepast worden).” Betekent dit dat wanneer een patiënt van deze hospice hier wel om vraagt onthouden zal worden van zijn of haar recht op vrijwillige levensbeëindiging?
7 Wat vindt het College van de leeftijdsgrens die gesteld word aan vrijwilligers?
8 Ontvangt stichting Elim op enige wijze subsidie van de gemeente?

Advertentie