8.5 C
New York
woensdag 24 juli 2024

Eerste zonnepanelen op afvalwater zuiveringen geplaatst door Hoogheemraadschap

Voor de periode 2019-2023 heeft het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard(HHSK) vijf miljoen euro beschikbaar gesteld voor duurzame maatregelen. Hiervoor plaatst het HHSK zonnepanelen op de afvalwaterzuiveringen Groenedijk in Capelle aan den IJssel en Kortenoord in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Op dit moment worden de eerste zonnepanelen op de daken van afvalwaterzuivering Groenedijk IJssel geplaatst. Eind april/begin mei gaan deze zonnepanelen hun eerste energie voor het waterschap opwekken. Daarna plaatst het HHSK zonnepanelen op de daken van afvalwaterzuivering Kortenoord. Met deze zonnepanelen wekt het waterschap per jaar 763.000 kWh op. Dat is ongeveer 14% van het totale verbruik van deze twee zuiveringen samen. Dit is evenveel als 217 huishoudens per jaar gebruiken.

ENERGIENEUTRAAL 2025

Het waterschap heeft als doel om in 2025 100% energieneutraal te zijn. “We wekken dan net zoveel energie op als dat we verbruiken” staat terug te lezen op hun website. De afvalwaterzuiveringen verbruiken ongeveer 72% van de totale energie dat ons waterschap nodig heeft. Daarom werken wij er hard aan dit waar mogelijk te verminderen  en te compenseren door zelf energie (duurzaam) op te wekken. 

Alles weten over de duurzame doelen van het waterschap? Bekijk deze pagina Duurzaam Waterschap

Advertentie