8.5 C
New York
zondag 28 april 2024

Geen herdenking bij het Jachthuis Jolly Duck in Zevenhuizen – vlaggen halfstok en Molenviergang in rouwstand

Op woensdag 29 april 2020 is er geen officiĆ«le herdenking van de overval op het jachthuis Jolly Duck in Zevenhuizen bij het Koornmolengat. De organisatie hangt de hele dag de vlaggen half stok bij het monument ‘Spiegeling naar de Toekomst’.

In de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog in Nederland, op 29 april 1945, was het jachthuis Jolly Duck bij het Koornmolengat in Zevenhuizen het toneel van een schietpartij. Een eenheid van de Duitse Wehrmacht deed een inval in het jachthuis. John McCormick en wachtmeester van de Koninklijke Marechaussee, Jacob van Rij komen bij de aanval om door Duitse kogels. Op 5 mei werden ook de gevangen genomen verzetsmensen Jan Hoorn en Cornelis van Eerden alsnog door de Duitsers doodgeschoten.

De vader van John McCormick wilde dat zijn zoon begraven werd daar waar hij gesneuveld was. Samen met Jacob van Rij werd hij op 4 mei 1945 begraven in Zevenhuizen. Op 31 oktober werden de mannen, samen met de later doodgeschoten van Eerden en Hoorn in het oude dorp van Zoetermeer begraven in een gezamenlijk graf. Als eerbetoon is de scoutinggroep vernoemd naar John McCormick en is er een fietstocht over zijn wegen in Nederland.

Normaal wordt er een herdenkingsbijeenkomst gehouden op 29 april bij het Jachthuis Jolly Duck bij het monument ter nagedachtenis aan de schietpartij. Deze herdenking wordt dan bijgewoond door onder andere leden van de stichting John McCormick Foundation, genodigden, bewoners uit Zevenhuizen en leden van de Zevenhuizensche IJsclub. Vrijwillers houden ook het monument in Zevenhuizen bij.

Dit jaar was het plan om in het kader van de 75 jaar Vrijheid diverse filmpjes te maken, zou de Band of Liberation optreden en was het idee om diverse voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog te tonen. Om 18:00 uur gaan de molens van de Molenviergang in Zevenhuizen in rouwstand.

(fotoā€™s Herdenking 2019 : Jolanda Bakker, video : Amerikaanse Ambasade ā€“ Engelstalig)

Advertentie