8.5 C
New York
donderdag 13 mei 2021

Aangepast programma Dodenherdenking in Zuidplas

Vanwege de coronamaatregelen vindt bij de oorlogsmonumenten in de dorpen van Zuidplas op 4 mei geen herdenkingsceremonie plaats. De gemeente Zuidplas verzorgt in plaats daarvan een aangepaste herdenking. Inwoners kunnen op maandagavond 4 mei om 19:30 uur vanuit huis naar een aangepast programma voor Dodenherdenking in Zuidplas kijken.

Dit wordt uitgezonden via www.zuidplas.nl/dodenherdenking  Zuidplas FacebookZuidplas TwitterZuidplas InstagramZuidplas YouTube en via de Facebookgroep Je Bent Nieuwerkerker. De nieuwe, door Zuidplas gesubsidieerde, lokale omroep Zuidplas.FM zal hier geen uitzending van maken.

Toespraak burgemeester en voordracht gedicht kinderburgemeester

Inwoners gaan kijken naar een uitzending met de volgende onderdelen:

  • Beelden kranslegging zonder publiek door de dorpswethouders Jan Verbeek, Jan Hordijk, Daan de Haas en Jan-Willem Schuurman en burgemeester Han Weber
  • Voordracht gedicht ‘Durf te durven’ (Lieve Metzlar) door kinderburgemeester van Zuidplas, Vienne Zwarteveld
  • Toespraak burgemeester Han Weber
  • Beelden herdenkingsmonumenten in de dorpen
  • Vlag halfstok
  • Taptoesignaal

Kerkklokken luiden & Landelijke oproep Taptoesignaal op locatie

Tussen 19:45 en 19:58 uur luiden de kerkklokken in Zuidplas. Ook het carillon naast het gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel kleppert. Daarnaast is aan trompettisten in Nederland gevraagd of zij om 19:58 uur het taptoesignaal kunnen geven. In Moordrecht zal het taptoesignaal vanaf de kerktoren klinken, gevolgd door twee minuten stilte. Kijk voor meer informatie op Facebook Taptoesignaal op locatie.

2018 : taptoe signaal In Nieuwerkerk aan den IJssel door DKV

Podcast Zo beleefde mevrouw Stoutjesdijk de oorlog

Het verhaal van mevrouw Stoutjesdijk, gaat over honger, het lopen op ‘houten klosjes’ omdat er geen schoenen meer waren en over de bevrijding. Haar 18de verjaardag op 4 mei 1945 zal ze nooit vergeten. Het is een verhaal van omgaan met schaarste in oorlogstijd en creativiteit. Hoe het past in deze tijd, mag een ieder zelf bepalen. “Door het delen van het verhaal van mevrouw Stoutjesdijk, maken we gedachten over de geschiedenis, oorlog en vrijheid levend, concreet en persoonlijk, voor jullie” aldus Theater voor Iedereen.

Deze Podcast is mede mogelijk gemaakt door Theater Voor Iedereen en werd ingesproken door Britt, Dagmar, Jan en Ton Het verhaal is te beluisteren op: https://youtu.be/I2yNQkj-n_A 

Theaterregistratie ‘Ik ga op reis…’

Na 20.02 uur is de theatervoorstelling ‘ Ik ga op reis…” over twee kinderen in de oorlog en de Holocaust digitaal te bekijken via nieuwevormenvanoorlogsverhalen.nl/4mei . Deze voorstelling zou in het kader van 75 jaar Vrijheid in Theater Swanla zijn opgevoerd, maar is vanwege corona afgelast.

Kransen bij herdenkingsmonumenten

Bij ieder herdenkingsmonument in de dorpen leggen de burgemeester en dorpswethouders afzonderlijk een krans namens het gemeentebestuur. Hier is geen publiek bij.

Wie op 4 mei toch een van de vier herdenkingsmonumenten in Zuidplas wil bezoeken en eventueel bloemen wil neerleggen, dient onderstaand advies op te volgen:

  • Kom gedurende de dag. Bijvoorbeeld wanneer u een boodschap doet of even een frisse neus haalt.
  • Zijn er al mensen aanwezig, wanneer u het monument wilt bezoeken? Houd dan minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar.

Virtueel bloemen leggen

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft het mogelijk gemaakt om virtueel een bloem te leggen bij de 3.900 monumenten in heel Nederland. Op deze manier kan iedereen stilstaan bij de oorlogsslachtoffers uit de buurt, zonder een bezoek te brengen aan een monument. Kijk voor meer informatie op bloemenvoor4mei.nl . Via een tikkie kunt u dan voor 4,50€ een bloem neerleggen.

Vlag mag op 4 mei hele dag halfstok ( van zonsopgang tot –ondergang)

In tegenstelling tot andere jaren mag de vlag op maandag 4 mei vanaf zonsopgang tot zonsondergang halfstok. Zo kan er, ondanks de coronamaatregelen, toch uitgebreid (vanuit huis) worden stilgestaan bij de Dodenherdenking. Zie hier meer informatie over het vlagprotocol

zonder woorden

Speciale 75 Jaar Vrijheid editie in Hart van Holland

In de week van 5 mei ontvangt iedere lezer van Hart van Holland in het kader van 75 jaar Vrijheid een speciale bewaareditie in de brievenbus. De gemeente heeft samen met de historische organisaties een ‘Bevrijdingskrant’ samengesteld met verhalen over de bevrijding, persoonlijke notities van burgemeester en wethouders, herinneringen, de toespraak van burgemeester Han Weber tijdens Dodenherdenking, het voorgedragen gedicht door kinderburgemeester Vienne Zwarteveld enzovoort. In de komende weken worden meer verhalen en herinneringen uit de verschillende dorpen van 75 jaar geleden gepubliceerd.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg