8.5 C
New York
woensdag 12 mei 2021

Lijkt het coronavirus nu onder controle in Zuidplas met stabiele cijfers?

De afgelopen week heeft Gouwe IJssel Nieuws niet meer elke dag de cijfers van het aantal mensen dat positief getest is op Corona, hierdoor zijn opgenomen of zijn overleden.

De reden hiervoor is dat het lijkt dat het virus stabiel is met een enkele stijging. In buurgemeente Waddinxveen zijn de cijfers ongeveer gelijk, alleen is het aantal besmettingen de afgelopen dagen wel gegroeid daar. Het gaat hier altijd om mensen die getest zijn op het COVID-19 virus, het RIVM denkt nog steeds dat veel meer mensen besmet zijn maar die zijn niet getest.

Het aantal mensen dat is opgenomen of opgenomen is geweest, is al twee weken gelijk dus zijn hier geen nieuwe opnamen geweest. In Gouda en Capelle aan den IJssel is hier wel een stijging over waar te nemen. Per 100.000 inwoners schiet Capelle er boven uit met 50% meer ziekenhuisopnamen dan de andere 3 gemeente in de regio.

Capelle staat ook vrij hoog in het aantal mensen dat is overleden per 100.000 inwoners. Gouda staat hier met 20% in de regio achter en Zuidplas 50%. In Capelle zijn er drie keer zoveel mensen per 100.000 inwoners overleden aan het Corona virus dan in Waddinxveen. Toch is het aantal mensen dat overleden is al meer dan een week stabiel in de buurgemeente Capelle.

Niet iedereen wordt getest op corona bij het overlijden. Daarom wordt er in Nederland gekeken naar het totale aantal mensen voor en na het uitbreken van het coronavirus. Dit wordt door het CBS vastgelegd en oversterfte genoemd als het boven het niveau uitkomt van de eerste tien weken van 2020. Alleen in Capelle is er sindsdien sprake van elke week een hoger getal

Zuidplas had in de piekweken (toen het overal in Nederland oversterfte was) maar daarna viel het mee. In de cijfers is ook goed te zien dat de coronocrisis later op gang kwam in Zuidplas. De meeste overleden mensen komen uit een verzorgingshuis, waarvan inmiddels bekend is dat er een uitbraak was in de Zevenster in Zevenhuizen waarbij huis-aan-huiskrant Hart van Holland melde dat hier 12 mensen zijn overleden.

Cijfermatig lijkt het coronacrisis nu onder controle en moet blijken wat het effect gaat worden van de versoepeling van de maatregelen. Voor het eerst waren de parkeerplaatsen bij de Zevenhuizerplas weer open. Men lijkt de anderhalve meter voor lief te nemen. Gouwe IJssel Nieuws zal de cijfers bijhouden.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg